Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Rabu, 26 Ogos 2009

Perkembangan Damya Aleesya 25/08/2009

Semalam..lepas je bukak posa..kami bersiap2 tuk g melawat aleesya...
sampai je..aku tgk aleesya tido meniarap...(ala cam nak berenang je aleesya)...
tapi semalam ok je..SPO2 100%..HR 170-160..Resp 70-60..alhamdulillah ok je...
selalunye aleesya tak suke duk meniarap...yela kalu meniarap cam tu kan..
menekan perut aleesya..susah aleesya nak bernafas..tapi tgk aleesya kekadang tu cam gelisah je...tak lena aleesya tido..

semalam doc brief kami, tentang perkembangan aleesya..alhamdulillah, ade improvement yang
sangat baik..doc dah cube cabut bantuan pernafasan..cube penuhkan inkubator aleesya ngan oxsigen..tak pakai wayar yang kat hidung tu..atleast aleesya cube biasakan diri bernafas cam bayi normal...tapi tak la lama..just 30 minit..tapi minggu depan die training lagi..minggu ni cume hari isnin hari tu je..sebab berat dia 1.08kg..doc nak tgu aleesya nek sampai 1.1kg. doc bagi tau lagi, aleesya bayi yang aktif..sebab nurse selalu kena perhatikan aleesya..sebab dia pandai alih badan dia sendiri..aleesya akan mengiring kan badan dia...tapi aku kekadang tengok dia ni cam suke tido mengiring..dari dalam perut lagi aleesya memang aktif..

ada satu hari tu, aleesya rimas ngan benda kat atas badan die..die cabut semua yang ader kat badan die..nnt aku kena basuh tangan..masuk dalam inkubator dia..betul kan pelekat yg warne biru tu balik..tapi tak lama lepas tu dia cabut balik...yang tiub bantuan pernafasan dia..aleesya selalu nak cabut benda tu..kekadang tu tertanggal gak..

aleesya tak la kuat sangat..lagi pun aleesya tak selalu nangis. tapi selalu senyum bile ayh ngan ibu die bersembang...comey sangat bile dia senyum..rase nak gigit je pipi die..

alhamdulillah, aleesya semakin sihat. lepas time melawat aleesya abis kul 10.00 mlm..ibu/ayah aleesya ngan ibu/ayh mujahid..bayi mujahid sama je ngan aleesya ..cuma mujahid kua 1bulan awal dari aleesya..
tapi progress aleesya ngan mujahid sama je..cume berat mujahid 1.78 kg..lagi pun bayi laki mesti la dia kuat minum susu..kalu ikut kan mujahid dah dalam proses nak kua..tapi die baru je start training pernafasan same ngan aleesya...

hehehe..tgahari ni aku g melawat aleesya lagi...
g anta susu ngan tanya doc perkembangan aleesya..
nnt aku inform perkembangan aleesya dari semasa ke semasa..Jajarkan ke Tengah