Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Selasa, 25 Ogos 2009

Luahan Hati Ibu Damya Aleesya..

Setiap hari ingat Damya Aleesya...
Kuar je Damya Aleesya dari rahim aku..
terus je perasaan ibu tu datang...
terharu, gembira, ntah macam-macam la...
nak2 plak bile pikir pertama kali aku menatap wajah Damya Aleesya..
waktu tu..aku dalam keadaan lemah..terpaksa kuatkan semangat..
dan nasib aku tak jahit..(yela sebab bayi aku kecik)..lepas je bersalinkan Aleesya..
nurse terus anta aku ke wad..tuk aku bersih kan diri...
dah selesai bersihkan diri aku sendiri dalam kul 11.00 mlm..aku kuatkan diri tuk tatap
wajah aleesya buat pertama kali..
dalam pikiran aku waktu tu hanya terpikir keadaan anak aku waktu tu...
cian sangat...kurus je. tapak kaki sebesar ibu jari aku je...
jari2 die besar lidi je..nampak tulang rusuk dia...
mulanya ader perasaan sedih campur kesian...
sepanjang aku berpantang, aku ader la down skit..(kemurungan)..
seminggu selepas Aleesya lahir...aku betul2 hanya pikirkan keadaan aleesya je...
sampai aku menjadi seorang yang sangat pendiam...
hanya termenung...dan bile terkenangkan nasib aleesya..aku menangis...
tapi bile aku berdepan ngan aleesya..perasaan aku bertukar menjadi gembira..
kadang tak tahan menahan rindu nak peluk aleesya...
sampai sekarang aku masih lagi tak dapat nak peluk dan cium aleesya...
cume pegang dan urut badan dan tangan je...
tapi bile keadaan aleesya cam tu..aku kena tunjukkan semangat yang sangat kuat...
sentiasa memberi harapan tuk aleesya..supaya dapat kuatkan semangat dia...
bercakap, berzikir, bercerita keadaan semasa sentiasa aku luahkan bila aku bersama
ngan aleesya...
atleast dia tau ader orang yang sentiasa bersama ngan die...

pekembangan, pembesaran tubuh badan aleesya...semua nye aku lihat depan mata...
nak2 plak bile alarm monitor aleesya berbunyi..
yela kite kena tau..yang bayi pramatang ni..ader masalah die...
ader part bile peparu di penat tuk pam..dia akan berhenti sendiri...
tu yang akan membuatkan aleesya tak sedarkan diri akibat berhenti bernafas..
tapi dengan adernye peralatan yang canggih...masalah tu dapat diatasi...

keajaiban YANG MAHA ESA...semua benda berlaku depan mata aku...
sewaktu aku melawat aleesya..banyak lagi bayi yang bermasalah...
semuanye kecik2..cucuk sana..cucuk sini...
cam aleesya pun...bile tak cukup darah...doc akan mintak aku datang hospital tuk amik darah
aku...pastu selepas dianalisis...akan dimasukkan pada aleesya...
kekdang tu cian sangat...lebam2 tangan dan kaki die..doc cucuk...
sampaikan die tau kite tengah melawat die...
die tunjuk tangan atau kaki die yang kena cucuk tu kat ayah ngan ibu die...
semua ni memberi kesedaran kepada aku...
betapa besar nya KEBESARANNYA...

bayi2 kat situ tau..waktu ader rakan2 nya pergi meninggalkan mereka tuk selamanya...
sewaktu aku masuk bilik tu nak melawat aleesya...sunyi...sepi...tak satu pun bunyi bayi
menangis...
aku masuk terasa perasaan sayu je...
semua nie mengajar aku...

disini juga aku memohon..
sempena bulan yang mulia ini...sama-sama la kite memohon..
agar aleesya dan rakan2 nya selamat dan sihat...
semoga ALLAH S.W.T memberi pelindungan kepada anak ini...