Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Khamis, 27 Ogos 2009

Buat Pertama kalinye...

setelah 66hari aleesya dilahirkan...
buat pertama kali...
semalam aku dapat dukung aleesya...
Ya ALLAH...terharunye..
mase dukung tak terkata perasaan aku mase tu...
dalam 15minit gak...
aku dukung sambil tatap wajahnye sepuas hati aku...

senyap je dia dipangkuan aku...
bile ibu/ayh panggil nama aleesya...
die senyum je...
Ya ALLAH, rase nak cium je waktu tu...

semalam, nurse bersih katilkan katil aleesya...
mase tu la aku dapat dukung die...
sebab dalam kul 10 mlm..memang dah time aleesya dibersihkan...
pas je dibersihkan..nurse tunjuk cara urutan bayi pramatang...
hehhee..."lepas ni ibu selalu la massege sayang"
mesti sayang syok kan...

nurse ckp urutan ni bagus tuk bayi pramatang....
buat kan aleesya tido lena, aliran darah yang sangat bagus...
dan akan buat aleesya cepat besar...
semalam nurse timbang die...
ALHAMDULILLAH dah nek skit 1.1kg...

skit..skit ye syang ye....

semoga sayang cepat sembuh dan sihat...
ibu ngan ayah sentiasa bersama syg..
ibu ngan ayah sentiasa menyayangi dan merindui sayang...

Rabu, 26 Ogos 2009

Perkembangan Damya Aleesya 25/08/2009

Semalam..lepas je bukak posa..kami bersiap2 tuk g melawat aleesya...
sampai je..aku tgk aleesya tido meniarap...(ala cam nak berenang je aleesya)...
tapi semalam ok je..SPO2 100%..HR 170-160..Resp 70-60..alhamdulillah ok je...
selalunye aleesya tak suke duk meniarap...yela kalu meniarap cam tu kan..
menekan perut aleesya..susah aleesya nak bernafas..tapi tgk aleesya kekadang tu cam gelisah je...tak lena aleesya tido..

semalam doc brief kami, tentang perkembangan aleesya..alhamdulillah, ade improvement yang
sangat baik..doc dah cube cabut bantuan pernafasan..cube penuhkan inkubator aleesya ngan oxsigen..tak pakai wayar yang kat hidung tu..atleast aleesya cube biasakan diri bernafas cam bayi normal...tapi tak la lama..just 30 minit..tapi minggu depan die training lagi..minggu ni cume hari isnin hari tu je..sebab berat dia 1.08kg..doc nak tgu aleesya nek sampai 1.1kg. doc bagi tau lagi, aleesya bayi yang aktif..sebab nurse selalu kena perhatikan aleesya..sebab dia pandai alih badan dia sendiri..aleesya akan mengiring kan badan dia...tapi aku kekadang tengok dia ni cam suke tido mengiring..dari dalam perut lagi aleesya memang aktif..

ada satu hari tu, aleesya rimas ngan benda kat atas badan die..die cabut semua yang ader kat badan die..nnt aku kena basuh tangan..masuk dalam inkubator dia..betul kan pelekat yg warne biru tu balik..tapi tak lama lepas tu dia cabut balik...yang tiub bantuan pernafasan dia..aleesya selalu nak cabut benda tu..kekadang tu tertanggal gak..

aleesya tak la kuat sangat..lagi pun aleesya tak selalu nangis. tapi selalu senyum bile ayh ngan ibu die bersembang...comey sangat bile dia senyum..rase nak gigit je pipi die..

alhamdulillah, aleesya semakin sihat. lepas time melawat aleesya abis kul 10.00 mlm..ibu/ayah aleesya ngan ibu/ayh mujahid..bayi mujahid sama je ngan aleesya ..cuma mujahid kua 1bulan awal dari aleesya..
tapi progress aleesya ngan mujahid sama je..cume berat mujahid 1.78 kg..lagi pun bayi laki mesti la dia kuat minum susu..kalu ikut kan mujahid dah dalam proses nak kua..tapi die baru je start training pernafasan same ngan aleesya...

hehehe..tgahari ni aku g melawat aleesya lagi...
g anta susu ngan tanya doc perkembangan aleesya..
nnt aku inform perkembangan aleesya dari semasa ke semasa..Jajarkan ke Tengah

Selasa, 25 Ogos 2009

Luahan Hati Ibu Damya Aleesya..

Setiap hari ingat Damya Aleesya...
Kuar je Damya Aleesya dari rahim aku..
terus je perasaan ibu tu datang...
terharu, gembira, ntah macam-macam la...
nak2 plak bile pikir pertama kali aku menatap wajah Damya Aleesya..
waktu tu..aku dalam keadaan lemah..terpaksa kuatkan semangat..
dan nasib aku tak jahit..(yela sebab bayi aku kecik)..lepas je bersalinkan Aleesya..
nurse terus anta aku ke wad..tuk aku bersih kan diri...
dah selesai bersihkan diri aku sendiri dalam kul 11.00 mlm..aku kuatkan diri tuk tatap
wajah aleesya buat pertama kali..
dalam pikiran aku waktu tu hanya terpikir keadaan anak aku waktu tu...
cian sangat...kurus je. tapak kaki sebesar ibu jari aku je...
jari2 die besar lidi je..nampak tulang rusuk dia...
mulanya ader perasaan sedih campur kesian...
sepanjang aku berpantang, aku ader la down skit..(kemurungan)..
seminggu selepas Aleesya lahir...aku betul2 hanya pikirkan keadaan aleesya je...
sampai aku menjadi seorang yang sangat pendiam...
hanya termenung...dan bile terkenangkan nasib aleesya..aku menangis...
tapi bile aku berdepan ngan aleesya..perasaan aku bertukar menjadi gembira..
kadang tak tahan menahan rindu nak peluk aleesya...
sampai sekarang aku masih lagi tak dapat nak peluk dan cium aleesya...
cume pegang dan urut badan dan tangan je...
tapi bile keadaan aleesya cam tu..aku kena tunjukkan semangat yang sangat kuat...
sentiasa memberi harapan tuk aleesya..supaya dapat kuatkan semangat dia...
bercakap, berzikir, bercerita keadaan semasa sentiasa aku luahkan bila aku bersama
ngan aleesya...
atleast dia tau ader orang yang sentiasa bersama ngan die...

pekembangan, pembesaran tubuh badan aleesya...semua nye aku lihat depan mata...
nak2 plak bile alarm monitor aleesya berbunyi..
yela kite kena tau..yang bayi pramatang ni..ader masalah die...
ader part bile peparu di penat tuk pam..dia akan berhenti sendiri...
tu yang akan membuatkan aleesya tak sedarkan diri akibat berhenti bernafas..
tapi dengan adernye peralatan yang canggih...masalah tu dapat diatasi...

keajaiban YANG MAHA ESA...semua benda berlaku depan mata aku...
sewaktu aku melawat aleesya..banyak lagi bayi yang bermasalah...
semuanye kecik2..cucuk sana..cucuk sini...
cam aleesya pun...bile tak cukup darah...doc akan mintak aku datang hospital tuk amik darah
aku...pastu selepas dianalisis...akan dimasukkan pada aleesya...
kekdang tu cian sangat...lebam2 tangan dan kaki die..doc cucuk...
sampaikan die tau kite tengah melawat die...
die tunjuk tangan atau kaki die yang kena cucuk tu kat ayah ngan ibu die...
semua ni memberi kesedaran kepada aku...
betapa besar nya KEBESARANNYA...

bayi2 kat situ tau..waktu ader rakan2 nya pergi meninggalkan mereka tuk selamanya...
sewaktu aku masuk bilik tu nak melawat aleesya...sunyi...sepi...tak satu pun bunyi bayi
menangis...
aku masuk terasa perasaan sayu je...
semua nie mengajar aku...

disini juga aku memohon..
sempena bulan yang mulia ini...sama-sama la kite memohon..
agar aleesya dan rakan2 nya selamat dan sihat...
semoga ALLAH S.W.T memberi pelindungan kepada anak ini...

Isnin, 24 Ogos 2009

Perkembangan Damya Aleesya

Salam...

Sebenarnye aku dah lama dah catat kan perkembangan Damya Aleesya..
dalam diari aku la..
bermula Damya Aleesya lahir sampai la skang...

22/06/2009
Berat : 685 g

29/06/2009
Berat : 595 g

06/07/2009
Berat : 670 g

10/07/2009
Berat : 695 g

14/07/2009
Berat : 750 g

22/07/2009 (Damya Aleesya dah berusia Sebulan)
Berat : 763 g

25/07/2009
Berat : 725 g

27/07/2009
Berat : 745 g

28/07/2009
Berat : 735 g

31/07/2009
Berat : 740 g
Susu : 12ml

1/08/2009
Berat : 720 g
Susu : 12ml

2/08/2009
Berat : 740 g
Susu : 12ml

4/08/2009
Berat : 750 g
Susu : 13ml

6/08/2009
Berat : 755 g
Susu : 13ml

7/08/2009
Berat : 760 g
Susu : 13ml

8/08/2009
Berat : 785 g
Susu : 13ml

11/08/2009
Berat : 805 g
Susu : 13ml

12/08/2009
Berat : 825 g
Susu : 13ml

13/08/2009
Berat : 850 g
Susu : 13ml

15/08/2009
Berat : 910 g
Susu : 15ml

16/08/2009
Berat : 950 g
Susu : 15ml

17/08/2009
Berat : 1.01 kg
Susu : 17ml

18/08/2009
Berat : 1.04 kg
Susu : 18ml

19/08/2009
Berat : 1.06 kg
Susu : 18ml

20/08/2009
Berat : 1.00 kg
Susu : 18ml

21/08/2009
Berat : 975 g
Susu : 18ml

22/08/2009 (Damya Aleesya dah berusia 2bulan)
Berat : 1.03 kg
Susu : 18ml

23/08/2009
Berat : 1.08 kg
Susu : 18ml

Sebenarnye, Keadaan Damya Aleesya stabil..
cume kate doc, dorg hanya tunggu berat Damya Aleesya naik...
sehingga 1.8 kg..insyaallah...