Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Rabu, 27 Mei 2009

Berkenaan Hot chat Pegagi Bersama Fafau....

sebenarnye cite ni bukan tuk nak aib kan sesiapa...
juz nak kongsi pengalaman...
memandangkan pepagi ni aku dengar hot chat kat hot fm...
berkenaan "suami curang...isteri xmahu dimadukan"....

pengalaman ngeri seorang sahabat baik aku ni..atau aku perkenalkan A,
A dan couple die ni dah lama bercinta...dan dalam masa tuk proses ikatan yang sah...
tapi sepanjang pencouplelan dorang ni...banyak cabaran n dugaan...

every year dorang akan ader masalah...masalah die adalah orang ketiga...
kalu nak di ikutkan cite sahabat aku ni...die ni bukan la dikategorikan sebagai gadis cun...
tapi couple die bley la dikategorikan jejaka hensem...(hensem ker?)

nak dijadikan cite wujud la seekor beruk betina dalam perhubungan dorang ni....
walaupun beruk-beruk betina ni tau yang sahabat baik aku ni ngan couple die adalah pasangan couple yang paling romantika...dan ada kalanya beruk-beruk betina ni merupakan kawan baik kepada couple ni...aleh-aleh beruk-beruk betina ni yang cube merosakkan hubungan ni..hubungan kasih sayang dorang ni bukan sekampung je yang tau kisah percintaan dorang ni...dah satu dunia merasa kebanggaan perhubungan dorang ni....(alah...biasa la..lautan api sanggup ku renangi)..

aku bukan la nak salahkan beruk-beruk betina ni...biasa la kalu dah dikategori jejaka hensem semalaya...mane leh tahan ngan godaan si beruk-beruk ni...(masakan bertepuk sebelah tangan...takkan berbunyi....)

jadi terjadi la konflik cinta agung dorang ni...maka salah menyalah antara satu sama lain terjadi...
makan hati ofcourse la orang pompuan yang makan hati...jejaka hensem semalaya ni pun nak cube gak persenaliti die..nak cube la gak tuk mengalas sifat bertanggungjawab serta adil dalam diri...mana la tau kot bile dah kawen nnt die leh wat cam tu gak...try, test la ....kononnnnn...

tibe la satu beruk betina yang tak kenal erti jemu...fushhhh..puas gak aku memujuk sahabat baik aku ni tuk tinggalkan je perhubungan ni...tapi sampai la satu ketika bile si A mula sedar akan keadaan yang sebenar...walaupun perit tuk die harungi..walaupun perit tuk die melupakan semua kenangan bersama jejaka hensem semalaya (kononnnnn)...walaupun terpaksa diejek pompuan gatal...pompuan tak tau malu...pompuan gedik...pempuan tak kenang budi...walaupun hilang beberapa sahabat yang baik...yang dulu penah menjadi pendengar masalah...lari lintang pukang tinggal si A...siap si A ni dicaci..dan ader beberapa manusia yang penah mengenali si A memandang keji pada si A...jadi si A mengurungkan diri di satu tempat yang terpencil tuk mencari semula diri yang telah lama hilang...dan akhirnye die telah pun berjaya berada dalam keadaan yang sangat bahagia ketika ini...

skang si A penah mengadu kat aku yang die dah tak der ramai kawan...bagi aku bialah tak de ramai kawan...biar je kite hidup sebatang kara..atlaest kite ader family yang sentiasa ader pabila kita susah senang....dan bialah jugak family kite tau masalah kite...kongsi masalah dengan family lagi bagus daripada sahabat yang kite iktiraf sahabat sejati...walaupun dia seorang sahabat sejati...ade masa dia akan tikam belakang kite...

jadi sekarang si A ni hanya berkawan dengan aku..si A dan aku telah pun di anggap sebagai adik beradik dikalangan family kami...tapi kadang aku cian gak ngan si A ni...sedih bile die keseorangan...

tapi bile terdengar hot chat kat hot fm pagi tadi..terase cam nak cite je pengalaman si A ni...biar semalaya tau kisah die..yela mase bercinta satu dunia tau...tapi bila dah tinggal keseorangan dibiar terkontang kanting...

sakit bile dengar cite cam gini...dah cian bile aku kenang kan yang pompuan...sebab si A tak penah wat salah pun ngan jejaka hensem semalaya...tapi bila aku terdengar kisah cam gini aku cube tuk bertenangkan diri...dan cube tuk lepas kan diri dari terdengar cite-cite cam ni..

p/s : aku bersyukur dengan ape yang aku ada...
aku rehda dengan ape yan terjadi...benda cam ni leh buat kite lagi kuat tuk mengharungi dunia..dan mengatasi beruk-beruk ni...

attn : tuk si A...
jangan kau cube nak patah balik pada si jejaka hensem semalaya (kononn)...nyampah aku...
bile kau cube patah balik...kisah ni akan berulang tapi ngan beruk yang lain plak....




Jumaat, 22 Mei 2009

Syurga Cinta






Sinopsis

Irham, berusia lewat 20-an anak kepada Tan Sri Zakaria dan Pn. Sri Mahani telah membesar di luar negara sejak berumur 12 tahun lagi. Dia telah bersekolah dan berkerja di sana untuk beberapa tahun dan pulang ke Malaysia kerana perlu mengambil alih syarikat milik keluarganya. Kerana terlalu lama di luar negara, cara dan gaya hidupnya tidak ubah seperti orang barat.

Sekembalinya ke Malaysia, Irham telah bertemu dengan rakan-rakan lamanya ketika belajar di luar negara iaitu Zainal dan Alex yang sangat mengenali hati budi Irham. Irham sememangnya seorang lelaki yang handal memikat gadis yang diinginkannya. Alex dan Zainal sering kalah jika bertaruh. Bagi memastikan Irham kalah, mereka mencabar Irham memikat gadis bertudung kerana mereka tahu Irham tidak menyukai gadis sebegini.

Gadis tersebut adalah Syuhadah, seorang gadis moden namun masih mempertahankan nilai-nilai sebagai seorang Muslimah sejati. Dia merupakan anak yatim dan dijaga oleh datuknya sejak dari kecil. Walaupum hidup mewah namun dia tetap dididik dengan didikan agama yang cukup. Irham melakukan pelbagai cara untuk memikat Syuhadah yang secara kebetulan merupakan guru agama di sekolah adik angkatnya iaitu Ikmal.

Hubungan Irham dan Ikmal yang tidak begitu baik sebelum ini menjadi lebih baik apabila Irham memerlukan bantuan Ikmal dalam menjayakan 'misi'nya. Melihat 'ketulusan' Irham yang berpura-pura mendalami ajaran Islam, hati Syuhadah terbuka untuk menerima Irham sebagai kawan dan dalam tempoh berkawan dalam diam-diam wujudnya perasaan kasih dan sayang.

Irham pula sedikit sebanyak dibimbing oleh Syuhadah sehinggakan dalam tempoh sebulan tanpa dia sedari dia telah melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim dan dia merasa selesa dan tanpa disedari dia telah menunaikan tanggunjawab sebagai orang Islam seperti mendirikan solat.

Namun tempoh sebulan telah pun tamat dan Irham perlu berjumpa dengan Zainal dan Alex bagi menunaikan janjinya dengan membawa Syuhadah. Di depan Zainal dan Alex, Irham telah berterus-terang kepada Syuhadah bahawa dia cuma "suka-suka" dan bukanya benar-benar jatuh cinta kepada Syuhadah. Syuhadah yang mendengar pengakuan itu benar-benar kecewa. Sudahlah dia susah untuk menerima cinta dari seorang lelaki kini lain pula jadinya. Syuhadah telah membawa diri pulang ke kampung. Irham menang pertaruhan tetapi dia gagal menafikan perasaannya yang sebenar terhadap Syuhadah.

Bagaimana Irham menangani perasaan tersebut? Berjayakah Irham memenangi hati Syuhadah yang begitu kecewa dengan apa yang telah berlaku??

yang lain tgk la sendiri...
nnt org tak mau tgk plak.....


p/s :

kpd sesiapa yang tgh mencari jodoh tu....
tak yah la tgk cite bohsia....
tgk cite ni...lagi baguih....
atleast dapat ciri-ciri wanita yg kita ingin kan...



Isnin, 18 Mei 2009

Pusing-pusing Putrajaya...

kat presint 5...
depan PICC........


ni plak kawasan yang selalu nye aku ngan nadzrul lepak...
tu pun teman die main helikopter kat sini...
mase ni ramai org men layang2 kat sini...
cam UFO tgh mendaratkan......


ni la hotel pullman...
hotel ni tak buka da tuk org awam...
kos die tak tau plak aku...


ni pusat akuatik...
semalam mase aku g ader acara jetsky..
tapi tak sempat tengok la...


sebenarnye aku dari minggu leps lagi duk sorg2...
sebab nadzrul outstation ke melaka..
ader hari belia kebangsaan...
jadi nasib la adik die teman aku kat umah..
sabtu, kami g tgk wayang kat alamanda...
cite power kids...best giler cite die..
walaupun tajuk tak gempak maner..
actualy aku dah tgk cite ni dah 2 kali...
2 2kali aku tak rase cite ni bosan...
walaupun cite ni cite action..
tapi sebenarnye die kelakar giler...
ala2 cite cam cite jackie chan la..
tapi versi budak2...
cite ni cite siam...
pengarah cite ni penah wat cite ongbak ngan ape ntah satu lagi...
pastu malam kami isi masa terluang kami dengan konsert AF7...
walaupun AF kali ni semua dah boleh kami jangkakan...
kami tetap tgk...dan jadi pengkritik yang tak profesional kat umah...

hari ahad plak, petang tu bosan yang amat......
aku pun bercadang pusing-pusing kat area putrajaya je...
saje je jln2 makan angin...
rupe2 ramai lagi org putrajaya lepak kat taman2 yang disediakan...

lokasi lepak: kat presint 5 (area PICC)
lepak2 tgk org dating....
ngumpat2...
dah bosan aku g la jln2 kat area hotel pullman...
design bangunan hotel ni bapak gempak...
ala2 pouto malai...
cantik sangat...

tapi lokasi putrajaya ni..
dah ramai aku tgk fotografer dtg....
dan aku rase setiap hari mesti ader org pakai baju pengantin datang...
tangkap gambar dorang kat sini..wat kenangan...
memang aku pun dulu terasa nak wat putrajaya ni sebagai lokasi pengambaran aku...
tapi masa ngan kos yang tak mengizinkan...
huhuhu...

Jumaat, 15 Mei 2009

ARGHHHH.....bosannye...


selalunye hari jumaat cam ni...
aku selalu balik umah..
tido kat umah. lagi best....
skang nie aku nak balik pun..
transport tak der...
bosan la duk opis ni..
nak plak tgu smpai kul 2.45...
tido kat meja nie..nnt sakit tengkuk...
tapi aku dah makan da..
bawak bekal dari umah..
semalam aku masak kurma ayam..
fisrt time aku masak...
nasib sedap...
k, la nak tito jap....




Khamis, 14 Mei 2009

Ramai Orang tegur perut aku ni kecik...

semalam aku g dinner kat the legend...
ikut nadrul die ada jemputan dinner kat situ..
jadi aku pun ikut je la...

pastu semua pegawai nadzrul tegur..
mr x :"eeehhh..bape bulan?
aku :5 bulan dah...
mr x: "perut kecik..tak nampak 5 bulan pun...

ader org cam kalu perut kecik ni baby gurl..
ader yang cakap baby boy...
ntah la...

ala biarla rahsia...
hehehe..
yela lagipun mase g scan hari tu..
baby ni lasak sangat...duk pusing-pusing...

ni pun duk gerak-gerak dalam perut aku...

semalam mase makan dinner tu..
aku amik la udang..
makan je..dia gerak...
bile time makan je..bb ni gerak2..
tapi kalau aku terlambat makan pun cam tu la jugak...



Buat-buat sibuk....

keadaan meja aku yang tengah serabut...
dah la meja sempit...


Hari banyak plak data aku sampai...
penuh meja aku..ngan data dorang..
yela aku mintak 2 tahun je..
tapi 6 company yang bagi...
jadi aku da settle kan keje aku..
key in data...
aku kan tak suke wat keje tanguh ni..

tapi kalu dah aku wat semua..
lepas ni aku tak de la plak..
hehehe...

biar la..
skop keje aku kan cam angin...
sekejap dia ribut...
sekejap dia sepoi-sepoi bahasa je..
sekejap tu langsung tak de angin...



muke aku yang tembam...

Rabu, 13 Mei 2009

HADIAH...


hadiah ni aku saje je bagi...
ntahhhh... tetibe je rase nak bagi hadiah..
alah bukan ape pun...
tengok la pembalut dia pun ketas A4 je kalor pink...
sebab nye aku malas nak turun g beli pembalut die..
terima la hadiah yang tak seberapa ni, sayang.....

Selasa, 12 Mei 2009

gambar presentation kmk


khusyuk la kununnn.....

kumpulan perintis

aku di sebalik tabir je...

sesi soaljawab ngan panel....

abaikan perut aku tu...mase nie da 3bulan....

Isnin, 11 Mei 2009

perkembangan baby dalam perut aku....

Perkembangan bayi anda pada bulan kehamilan 13-28 minggu (trimester ke dua)


Minggu ke 13:
Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati, pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.


Minggu ke 1 4:
Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir 2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin masih belum dapat merasakannya.


Minggu ke 15:
Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.
Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.
Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.


Minggu ke 16:
Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.
Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.


Minggu ke 17:
Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah sebab pembluh darah masih terlihat jelas.


Minggu ke 18:
Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda, bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama kali.


Minggu ke 19:
Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu ini.


Minggu ke 20:
Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung didalam.
Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.


Minggu ke 21:
Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.(...memang waktu sekarang nie pun aku kekadang terkejut bile die tgh menendang....)


Minggu ke 22:
Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan penyakit dan infeksi.


Minggu ke 23:
Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti tapi lebih kecil dan kurus saat ini.
Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan otak sangat cepat.


Minggu ke 24:
Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak terus, dan saat lain tidak.


Minggu ke 25:
Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan dapat merasakannya juga.


Minggu ke 26:
Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan berat sekitar 680 gram.


Minggu ke 27:
Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.


Minggu ke 28:
Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.
Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

Rabu, 6 Mei 2009

dunia ni tak besar mane pun....

sebenarnye aku nak citekan..
penemuan bekas pelajar semencho...
kat jabatan perangkaan, wisma minlon
baru seminggu nie aku bekerja sebumbung ngan x student semencho...
dia baru je keje sambilan kat sini....
fadhlina...
memang la aku tak rapat ngan die...
tapi ntah cam ne pagi tadi aku terserempak ngan die kat toilet...

die baru je nak masuk toilet....
dan aku dah selesai menunaikan hajat...
disitu la kami terserempak....

aku : ehh..budak sek.sg choh ye?(blurrrrrr)
fadhlina : ehhh...cam kenal...sape yek?(tengah pikir)
aku masih lagi tak ingat name die...
fadlina: eh...ijan kan?
aku : ahh..(masih lagi tak ingat name die)....keje kat sini ker?
fadhlina : ahh...sambilan..dulu praktikal kat perodua...
aku : oooo...
fadhlina : dah gemuk dah skang....
aku : ye la dah 5 bulan...kat sini duk kat ner?
fadhlina : ooo...umah kak...kat serdang...ijan?
aku : ooo...presint 11...cam ner leh dapat keja kat sini?
fadhlina : kakak ader keja kat sini...
aku : oooo...k, la
(masih lagi tak ingat name dia...tu pengetahuan korang aku ni..susah sikit nak ingat name org..tapi rupe takkan aku lupe..cume aku takut je nak tegur...)

aku pun balik tempat duduk aku..
dalam keadaan terhinjut2...
actualy kaki aku ni crem...
kena malam semalam...
sakit gile...balik tempat duduk aku, terus aku online frenster...
cari budak tadi...nak tau name....

dapat jugakkk...
tu la aku dapat tau name dia fadhlina...
aku tau budak ni kelas 5A...
satu kelas ngan shai...tu je yang aku ingat...