Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Rabu, 29 April 2009

Percintaan ibarat kita berada di jalan raya

>Percintaan sebenarnya boleh diibaratkan seperti kita berada di jalan raya. sepenjang perjalanan kami pasti akan melihat tanda lalu lintas yang memberi peringatan untuk kamu lebih berhati-hati supaya dapat mengelakkan kemalangan.. begitu jugalah percintaan kamu.. oleh itu, patuhi peraturan berikut:-

DILARANG U-TURN
Sekiranya sudah putus sebaliknya jangan berpatah balik. buat sakit hati sehaja. yakinlah kamu akan dapat bertemu dengan pengganti yang lebih baik darinya.

JALAN DUA HALA
Komunikasi dalam bercinta harus ada dua arah. jangan hanya dimonopoli oleh satu pihak bersuara maka satu pihak lagi cubalah untuk jadi pendengar yang setia. begitulah berlaku sebaliknya

SEDANG DALAM PEMBINAAN
Hubungan kamu dan dia baru sahaja hendak dibaik pulih, dengan proses persefahaman semula. laluilah jalan ini terus tetapi secara perlahan-lahan. jangan terlalu memaksa dan terdesak. jangan ungkit lagi masalah lama dan mulakan pengalaman baru

PEJALAN KAKI
Biarkan si dia beralu dan jangan terlalu mengharap padanya. Mungkin dia belum lagi ada rasa untuk bercinta. banyak lagi jalan lain yang boleh ikuti

JALAN BENGKANG BENGKOK
Perjalanan hubungan kamu dan dia masih jauh lagi dan penuh berliku. jangan mudah tidak tepati janji

JALAN SEMPIT
ini harus berhati-hati, kamu dan dia semakin melalui jalan sempit. Andainya tidak bertolak andur pasti akan menghadapi bencana. Oleh itu sekiranya kamu sedar akan masalah ini cubalah bersikap mengalah dan tidak hanya mementingkan ego sendiri

AWAS! JALAN BERBUKIT
Hati-hati! hubungan kamu sedang berhadapan dengan masalah. jangan terlalu cepat membuat keputusan yang merugikan kamu. Fikirk sebaik-baiknya, cuba harungi dahulu barulah kamu fikir jalan lain

JARAKKAN KENDERAAN
Biarpun kamu berdua sudah 'declare' sebagai kekasih namun kamu patut beri ruang pada si dia untuk hal-hal peribadi. Janganlah terlalu mengongkong dan setiap masa untuk bersama. Namun jangan pula terlalu jarak sehinggakan memberi ruang padanya berkenalan dengan orang lain. itu lebih bahaya!!!

Rabu, 22 April 2009

hati-hati di jalan raya....

hari ni masuk opis je aku dgr berita yang mengejutkan...
sebab aku tgk makcik kat opis aku ni merah mata ngan hidung die...nangis...
aikkk..apehal plak ni?

rupanye ader kes budak darjah 6 meninggal dunia...xcident..
cite die cam nie...
budak tu nak lintas jalan...ader latihan bole sepak...kejadian ni berlaku kat kawasan umah aku la...dekat terowong (satu-satunye terowong yang ader kat putrajaya ni)....mase nak lintas tu..si arwah ni ngan kawan die la..sesama nak lintas jalan...
tibe dah sampai tgh jalan..si arwah nie leh patah balik...
datang la si driver cine nie...terus hentam dia...tak sempat brek...
si arwah terus melambung kat bonet depan keta cine tu..sampai pecah cermin depan...

nasib la si cine yang langgar tu tak lari..
die terus bawak si arwah ni...ke hospital putrajaya...
dalam kul 3.00 petang semalam la...

tapi si arwah menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 6.00 petang..
sempat la makcik2 g tgk...
kecian sangat...
si arwah cedera teruk..ape yang aku dgr patah kaki ngan tangan die...

si arwah ni merupakan anak sulung pada makcik ni..
makcik yang lain pei pun kesian tgk keluarga die...
yang mak si arwah..bengkak2 mata menangis...
yang bapaknye plak...masih dalam keadaan terkejut lagi..sebab bapak die maybe tak sempat jumpa arwah...

tapi driver cite ni..dgr kate kena tahan reman...
nasib la die mengaku..kalu die larikan diri cam ner...

jadi tuk nasihat adik2 ataupun korang2 yang bace cite ni...(termasuk aku la jugak..kekadang aku pun camtu gak)
hati-hati la bile nak lintas jalan nie..
atau hati-hati la drive kete..
sebab malang ni tak berbau..
ajal maut semua di tangan DIA..

Rabu, 15 April 2009

kita ibarat pinggan....

Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada Kita..
Selang beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan..
Lalu Kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..

Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dlm keadaannya yang masih kotor; tidak berbasuh..
Pinggan tersebut akan Kita basuh sehingga bersih, kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yg sepatutnya..

Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai.. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca..
Tiada nilainya lagi..
Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..

Begitulah jua halnya dgn Allah Taala..
Jika Kita kembali kepadaNya dalam keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan terus meletakkan Kita di tempat yang baik Dan tempat yg selayaknya bagi Kita..
Iaitu syurga..

Namun jika Kita kembali ke hadratNya dlm keadaan kotor dgn dosa, Allah akan 'basuh' Kita sebersih-bersihnya di dlm api neraka sebelum memasukkan Kita ke dlm syurga..

Tetapi jika Kita kembali kepadaNya dlm keadaan yg rosak imannya, sehingga tidak dpt dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan teragak2 utk menghumbankan Kita ke dlm neraka jahannam yang hina buat selama-lamanya, ibarat pinggan yg pecah; tiada nilai lagi..

Semoga bermanfaat.. .

aku bosan......

aku da mula bosan ke kat opis ni...

memang aku tak minat cara kerja kat sini...
ye la kalu dah jabatan perangkaan tu...
dah tentu-tentu melibatkan banci...
tapi aku ni banci yang melibatkan syarikat kecik2...

laundry, broadcasting, sanitary, gambling ngan recreation...
bile time minta data...
wat surat..pastu pos..
tunggu company2 kecik2 reply balik surat kite..
dia akan fill form yang kite atachkan bersama surat tu...
kalu ader company yang degil nak mampus nie..
tu yang tunggu sampai bertanduk pun..
belum tentu dorg nak isi..
kecuali kite ambus je company dorg..
baru la 'ketaq' lutut..
ala kite bukan minta ape pun..
cume laporan tahunan dorang je..
kalu malas nak fill form tu..
hantar je la buku tahunan korg...
tu punn nak bagi tau...

nak tunggu borang tu korang pos balik..
aku dah bosan dah menunggu..
dah macam2 laman web dah aku masuk...
sampaikan emel aku kosong je...
sebab selalu update...
download lagu tu jgn ckp la...
penah sampai pc aku ni kena jangkitan virus...

ni dah rase cam ngantuk plak...
kalu kat opis lama...(jabatan penerbangan Awam)
ader je keje aku nak wat..kat sane leh kate semua org ader keje..
ni kat sini aku nak tolong org pun cam malas je..
sebab dorg pun tak der keje...
dorg lagi la..siap bace novel lagi..
memang la keje kiteorg nie ikut musim...

kat bawah opis kiteorg ni..
ader kedai macy..
ala kedai menjual alat kelengkapan umah..
bile time sale, kami la yang g dulu..
tapi leh tahan la harge die..

kalu barang dapur tu penah la aku beli..
tu pun aku rase mahal gile..

besok mama, abah ngan adik2 datang..
sebabnye abah ader keje kat sini..
tapi yang sebenarnye..dorang nak g amik k.chik..
die dah abis belajar kat kolej matrik melaka...
jadi kena bawak balik...sementara nak tunggu panggilan university...
k.chik belajar sains hayat..bley lah kalu besok nak bedah atau nak rawatan kami adik
beradik ader orang yang dipercayai...

skang ni nak dekat kul 4.30 ptg..
lagi setengah jam je lagi aku nak balik...
bile time balik..aku tak tunggu walaupun seminit..
tepat kul 5 je aku terus punch..
ye la kalu kat opis lama..aku amik waktu kul 7.30-4.30..
ni sebab opis ngan umah aku jauh...nak kena redah jalan yang banyak kete...
jadi aku kena la amik time 8.00-5.00..
tapi kalu opis ni pindah balik putrajaya...aku memang amik time 7.30 tu...

sebab kalu balik awal ni aku leh buat banyak keje..
malam leh tido awal..
penat tau..bile keadaan aku cam ni...
tibe time kena basuh baju bebanyak..(yela, nadzrul kan selalu tak de kat umah..bile
sekali die blik..mesti banyak baju kotor)
penat tak terkata..

baru perut kecik nie baru...
tapi org semua dah kate perut aku besar...
mane tak besarnye..bile doc suh aku makan vitamin yang die bagi tu...
sampai habis aku telan..
tapi bile dah kena tegur ngan budak2 opis nie..
jgn abis kan ubat..nnt baby besar..aku pun kurangkan pengambilan..
minggu depan 23/4/2009..time aku kena wat medical check up peyot...
kat mane lagi..kalu bukan klinik kesihatan putrajaya...
mulanye aku tak suke wat kat situ...
ramai org...aku dah tak suke nak tunggu lelama ni..
lagi pun duk lelama sakit pinggang la...

takut nak cek...sebab takut berat badan naik melampau..
atau pun turun..sebab nurse kat situ marah kite..
kalu turun naik berat badan melampau...

skang nie jenuh nadzrul paksa aku minum susu...
yela, aku nie bab susu ni yang malas pikir ni...
tapi kalu milo..tak yah ckp....
kalu holick..terima kasih bebanyak..

sampaikan aku nak minta pil kalsium kat doc...
tapi semenjak 2 menjak ni..bile dah kena paksa baru leh minum...
lagipun pikir baby je...
sian die..nnt tak de kalsium plak...

k, la..byk plak aku merepek ni..
bile dah tak der keje tu cam ni la jadinye..
da...

Sabtu, 11 April 2009

Nak tgk wayang cite shinjuku in insident

Kul 7 kang aku nk g tgk wayang ngan che yam..hehe abg xde..g labuan. Jd aku g merogeng ngan peyot aku..da

Rabu, 8 April 2009

KENAPA?

kenapa..
bila orang lain puji kita..
kita rasa istimewa sgt pujian tu.

tapi kenapa bila orang yang selalu dengan kita puji kita..
kita akan rasa benda tu dah biasa je..

kenapa..
mula-mula perkenalan..
kita akan care sangat n pandai amik hati pasal orang tu..
tapi bila dah dapat..
kenapa tak pandai amik hati orang tu n care pun jarang2.


kenapa..
sebelum couple nak sgt kat orang tu..
tapi kenapa bila dah couple..
nak tinggalkan orang tu pulak..

kenapa..
dulu kata tak boleh hidup tanpa orang tu..
sekarang lagi macam nak jauhkan.. kenapa ea??

kenapa..
dulu mula2 couple sanggup berkorban masa,tenaga dan macam2..
tapi bila dah couple.

sendiri mau ingat.


kenapa..
benda yang dah dapat n depan mata x reti nak hargai..
bila dah tiada dan mati..
baru meraung menagih simpati..
kenapa ea??????!!!! !

Selasa, 7 April 2009

dah tak tau dah nak cite ape...


sabtu mgu lps..nadzrul still x de kat umah..
besa la die..sibukkeje je..
hujung mgu ni..die tak de lagi..g labuan plak..
aku dah mula rase bosan duk umah..
tapi kalu dapat tito bapak best..
tapi sabtu lps aku ngan maryam..kira sepupu nadzrul la...
ajak aku tgk wayang..jadi aku pun sugest la cite..telantime..
tapi nak telentang aku tgk cite tu..sebab ending cite tu tak best..
sedey memang la sedey...
nak-nak plak time aku cam nie..senang sangat nak nangis...
'ceyeng'....

tapi bile cite yasmin ahmad ni..aku suke..sebab bahasa die bahasa rojak..
nak-nak aku yang tak expert BI ni..atleast bile tgk cite ni..aku tak la tgk subtitle die...
dgr pun aku dah paham...tapi bahasa dorang tu kotor la sikit...

lepas nie nak tgk cite fast 2 furious (4) plak..
nak tgk cite jgn tegur..
tapi cite tu dah bagi amaran tuk ibu ngandung...tak di galakan tgk...
ader lagi cite syurga cinta..awal ashari hero...
cm nak tgk je...
tapi tak ingat kua bile...

aku kalu cite cintun ni..suke la tgk...
sbb cite tu kekadang ader cam history aku...