Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena
Damya Aleesya, Aqieef Zafrieel, Dhia Irdieena

Khamis, 10 Disember 2009

alhamdulilllah..aleesya anak yang baik...




alhamdulillah...sepanjang aku menjaga aleesya..
die tak banyak ragam...
selalu nye 3 jam sekali aku bagi die minum susu...
sebab die memang telah di ajar di hospital lagi..
waktu die minum berjadual...
temasuk juga dengan ubat die...
setakat nie...ubat die ader 7...
dulu mase aku mula2 jage die...
banyak gile ubat die...
dari kul 6.00 pagi, 8.00 pagi, 12.00 tengahari, 3.00 ptg, 4.00 ptg, 6.00 ptg, sampai kul 12.00 malam....
skang tak lagi...
8.00 pg, 12.00 tghari, 4.00 ptg, 8.00 mlm..ngan kul 12.00 malam....
aleesya pun sekang dah pandai dah senyum kat kite...
bile die bangun pagi je...pertama sekali...bile die tgk kite..die senyum kat kite...
tak la terasa ngantuk bile jage waktu malam bagi susu kat die...
die sentiasa senyumkat kite...
kekedang tu...aku terhibur ngan perangai die...
walaupun die kecik lagi...
aku tau die paham perasaan aku...tiap-tiap hari melayan die...
die tak banyak karenah...
senang sangat nak jage die...
buat mase skang ni...
aku yang jage die...
kat umah kalu nadzrul g keje...
tinggal la aku ngan die....
buat sementara ni...nenek die...masing2 ngan tanggungjawab...
masing2 ader tanggungjawab...
tu yang buat aku bimbang...
yela aku dah nak mula start keje...
dan aku plak tak caye kan pengasuh ni...
nak2 plak dengan keadaan aleesya cam nie...
mane nak wat ubat die...
nak bagi ubat lagi...
nak bagi susu lagi...
skang nie aku sorang je yang tau setiap kali perubahan die...
nak katakan 24jam aku ngan die...
dah kenal sangat perangai die...
tapi alhamdulillah..tiap kali makan ubat.. aleesya tak nangis....
dah biasa kot...
kalu nak kira2...satu hari ubat die 1oz tau....
cuma kalu die tido tu nak kena jage skit...
sebab bayi cam nie...kekadang tu terlupa nak bernafas...
tu yang jadi baru-baru ni...aleesya biru sekejap...masuk balik spital...
tapi skang alhamdulillah...


"aleesya, ibu ngan ayah sentiasa doakan kesihatan aleesya, semoga ALLAH permudahkan perjalanan hidup aleesya disamping ayah ngan ibu...

Khamis, 1 Oktober 2009

ni beberapa gmbar terbaru aleesya dalam bby cort...


first day duk dalam baby cort...


tgh bergurau senda ngan ayah die....



gaye aleesya tido...cam tgh pegang tepon je...

Selasa, 29 September 2009

Ibu sayang aleesya...

Alhamdulillah.. Dari sehari ke sehari, perkembangan aleesya..sgt baik. Masa raya pertama hari tu..aleesya da xduk kat dlm inkubator lg..skang dia tgh sesuaikn diri duk kat dlm bby cort..hehe. Da besar da anak ibu..comey dia.. Da 3bln da syg ibu ni..besok aleesya da genap 100hari da..

* nnt aku upload kn pic terbaru aleesya..

Khamis, 17 September 2009

Perkembangan Damya Aleesya 17/09/09


koleksi gmbar aleesya dari 685g - 1.725kg.....

Semalam aku dapat dukung n cium aleesya...
lame die duk kat pangkuan aku...
Ya Allah dah terasa dah badan die...
dulu dukung dia tak terasa sangat...
die tido je kat pangkuan aku...
semalam aku tgk die dimandikan...pastu nurse suh aku buh baby oil kat badan die....
lepas tu nurse timbang die....
1.725kg...hehehe lagi sikit je...lagi sayang....
Allhamdulillah, perkembangan aleesya setakat ni...
hari ni maybe doc dah off kan bantuan oksigen die...
semalam die training 6jam...ok..
hari die training 24jam plak....
skang aleesya pun dah minum banyak 40 ml....
tengahari ni aku nak g tgk aleesya training 24 jam...


Ibu n Ayah sentiasa ada bersama sayang....
Ibu n Ayah sayang kan DAMYA ALEESYA....

Selasa, 15 September 2009

"My Glamour Picture Contest"


Nama : Noorhazlizan Binti Md Not (Damya Batrisyah)

Semestinya gambar ni merupakan gambar yang paling glamor yang ade..hehe
sebab gambar ni ader iras-iras artis gitu...;p (mase ni la nak perasan..hehe)
dah macam modelling majalah PENGANTIN la...



sape yang rase-rase ader gambar glamor...
jom join contest ni......


contest ini terbuka kepada semua blogger, tak kira bangsa, tak kira agama dan tak kira status. yang dah kawen ker, single ke or divorced ke or sesiapa saja yang rasa dier ader gambar yang glamour boleh join contest ni.
.
Tapi contest ini still ader syarat and syarat2 nyer ialah:
.
Syarat-syarat

1. Terbuka kepada semua blogger
.
2. Anda diwajibkan menjadi Follower blog http://cincinmasmerah.blogspot.com/ serta add link blog ini dalam blog list anda
.
3. Sila pastikan gambar (banner) di atas di sidebar blog anda and banner tersebut mestilah link kepada entry contest ini, gune link ni:
.
4. anda bleh buat entry "My Glamour Picture Contest" dengan memuatkan sekeping gambar anda yang paling glamour, nama anda dan ceritakan serba sedikit kenapa anda merasakan gambar anda itu glamour.
.
5. Pastikan di dalam entry anda ada dinyatakan link2 tersebut (no link back will be disqualified):
.
6. Setelah siap entry tersebut, sila tinggalkan URL-link-contest-anda di ruangan comment pada entry ini sebagai tanda pengesahan anda menyertai contest ini.
.
7. Pemenang akan dipilih oleh juri profesional (penganjur yang pilih) berdasarkan photo anda yang paling glamour.
.
8. Contest ini bermula 22hb Ogos 2009 sehingga 30hb September 2009. lama skit coz nak bagi peluang anda semua upload gambar glamour masa raya nanti..hehehhe
.
9. Hadiahnyer akan diberitahu next entry.Tungguuuuuuu...
P/s: gambar anda hendaklah yang terkini dan tidak lebih dari 3 tahun ke belakang.

Rabu, 9 September 2009

Perkembangan Damya Aleesya 09/09/09

alhamdulillah...
perkembangan aleesya sangat positif...
syukur YA ALLAH...
tadi tengahari aku g...
doctor pakar aleesya sempat brief aku...
pasal perkembangan aleesya...
semuanye perkembangan yang sangat baik....
Alhamdulillah....
ini merupakan hadiah dari aleesya...
"terima kasih sayang"
Ibu sayang Damya Aleesya....

24/8/2009
Berat : 1.08 kg
Susu : 18ml


25/8/2009
Berat : 1.085 kg
Susu : 18ml

26/8/2009
Berat : 1.1 kg
Susu : 18m
l

27/8/2009
Berat : 1.09 kg
Susu : 18m
l

28/8/2009
Berat : 1.145 kg
Susu : 18m
l

29/8/2009
Berat : 1.170 kg
Susu : 18ml


30/8/2009
Berat : 1.2 kg
Susu : 19m
l

31/8/2009
Berat : 1.215 kg
Susu : 20m
l

1/09/2009
Berat : 1.190 kg
Susu : 20m
l
off bantuan pernafasan : 2 jam

2/09/2009
Berat : 1.195 kg
Susu : 20m
l
off bantuan pernafasan : 3jam

3/09/2009
Berat : 1.22 kg
Susu : 20m
l

4/09/2009
Berat : 1.27 kg
Susu : 20m
l

5/09/2009
Berat : timbang rosak
Susu : 20m
l

6/09/2009
Berat : timbang rosak
Susu : 21m
l

7/09/2009
Berat : 1.39 kg
Susu : 21m
l
off bantuan pernafasan : 1 jam

8/09/2009
Berat : 1.395 kg
Susu : 21m
l
off bantuan pernafasan : 3 jam

09/09/2009 (birthday ibu)
Berat : 1.425 kg
Susu : 23m
l
off bantuan pernafasan : 4 jam

ada apa dengan tarikh 09.09.09?

sebenarnye ni tarikh lahir aku yang ke 24 tahun....

Allah selamat kan kamu....
Allah selamat kan kamu....
Allah selamat kan kamu....
Allah selamat kan NOORHAZLIZAN MD NOT....
Allah selamat kan kamu....

HaPpY BirHtDaY to you...
HaPpY BirHtDaY to you...
HaPpY BirHtDaY to you..
HaPpY BirHtDaY to NOORHAZLIZAN MD NOT

* : hope tahun ni membawa seribu makne buat aku dan family aku.,.
lebih2 lagi bile tahun ini aku sambut dengan perasaan seorang ibu....
"Aleesya, ibu sentiasa mendoakan kebahagian dan kesejahteraan syang..."
"Moga pada hari lahir ibu ini, aleesya memberi kejutan tuk ibu...."
"semoga sayang cepat sembuh dan sihat, agar nanti sayang cepat kuar dan beraya ngan ibu..."
ibu sangat sayangkan DAMYA ALEESYA.....

Rabu, 2 September 2009

Comey nye Damya Aleesya


salam...
ni adalah gambar terbaru aleesya..
dia senyum lagi...pandai dia..bile kite agah dia...
sekarang ni berat aleesya pun dah 1.215 kg..
dan skarang doc tgah buat training pernafasan dia...
doc off kan bantuan dia selama 2 jam..
alhamdulillah..aleesya boleh bertahan...
sekarang aleesya menunjukkan perkembangan yang sangat positif...

Khamis, 27 Ogos 2009

Buat Pertama kalinye...

setelah 66hari aleesya dilahirkan...
buat pertama kali...
semalam aku dapat dukung aleesya...
Ya ALLAH...terharunye..
mase dukung tak terkata perasaan aku mase tu...
dalam 15minit gak...
aku dukung sambil tatap wajahnye sepuas hati aku...

senyap je dia dipangkuan aku...
bile ibu/ayh panggil nama aleesya...
die senyum je...
Ya ALLAH, rase nak cium je waktu tu...

semalam, nurse bersih katilkan katil aleesya...
mase tu la aku dapat dukung die...
sebab dalam kul 10 mlm..memang dah time aleesya dibersihkan...
pas je dibersihkan..nurse tunjuk cara urutan bayi pramatang...
hehhee..."lepas ni ibu selalu la massege sayang"
mesti sayang syok kan...

nurse ckp urutan ni bagus tuk bayi pramatang....
buat kan aleesya tido lena, aliran darah yang sangat bagus...
dan akan buat aleesya cepat besar...
semalam nurse timbang die...
ALHAMDULILLAH dah nek skit 1.1kg...

skit..skit ye syang ye....

semoga sayang cepat sembuh dan sihat...
ibu ngan ayah sentiasa bersama syg..
ibu ngan ayah sentiasa menyayangi dan merindui sayang...

Rabu, 26 Ogos 2009

Perkembangan Damya Aleesya 25/08/2009

Semalam..lepas je bukak posa..kami bersiap2 tuk g melawat aleesya...
sampai je..aku tgk aleesya tido meniarap...(ala cam nak berenang je aleesya)...
tapi semalam ok je..SPO2 100%..HR 170-160..Resp 70-60..alhamdulillah ok je...
selalunye aleesya tak suke duk meniarap...yela kalu meniarap cam tu kan..
menekan perut aleesya..susah aleesya nak bernafas..tapi tgk aleesya kekadang tu cam gelisah je...tak lena aleesya tido..

semalam doc brief kami, tentang perkembangan aleesya..alhamdulillah, ade improvement yang
sangat baik..doc dah cube cabut bantuan pernafasan..cube penuhkan inkubator aleesya ngan oxsigen..tak pakai wayar yang kat hidung tu..atleast aleesya cube biasakan diri bernafas cam bayi normal...tapi tak la lama..just 30 minit..tapi minggu depan die training lagi..minggu ni cume hari isnin hari tu je..sebab berat dia 1.08kg..doc nak tgu aleesya nek sampai 1.1kg. doc bagi tau lagi, aleesya bayi yang aktif..sebab nurse selalu kena perhatikan aleesya..sebab dia pandai alih badan dia sendiri..aleesya akan mengiring kan badan dia...tapi aku kekadang tengok dia ni cam suke tido mengiring..dari dalam perut lagi aleesya memang aktif..

ada satu hari tu, aleesya rimas ngan benda kat atas badan die..die cabut semua yang ader kat badan die..nnt aku kena basuh tangan..masuk dalam inkubator dia..betul kan pelekat yg warne biru tu balik..tapi tak lama lepas tu dia cabut balik...yang tiub bantuan pernafasan dia..aleesya selalu nak cabut benda tu..kekadang tu tertanggal gak..

aleesya tak la kuat sangat..lagi pun aleesya tak selalu nangis. tapi selalu senyum bile ayh ngan ibu die bersembang...comey sangat bile dia senyum..rase nak gigit je pipi die..

alhamdulillah, aleesya semakin sihat. lepas time melawat aleesya abis kul 10.00 mlm..ibu/ayah aleesya ngan ibu/ayh mujahid..bayi mujahid sama je ngan aleesya ..cuma mujahid kua 1bulan awal dari aleesya..
tapi progress aleesya ngan mujahid sama je..cume berat mujahid 1.78 kg..lagi pun bayi laki mesti la dia kuat minum susu..kalu ikut kan mujahid dah dalam proses nak kua..tapi die baru je start training pernafasan same ngan aleesya...

hehehe..tgahari ni aku g melawat aleesya lagi...
g anta susu ngan tanya doc perkembangan aleesya..
nnt aku inform perkembangan aleesya dari semasa ke semasa..Jajarkan ke Tengah

Selasa, 25 Ogos 2009

Luahan Hati Ibu Damya Aleesya..

Setiap hari ingat Damya Aleesya...
Kuar je Damya Aleesya dari rahim aku..
terus je perasaan ibu tu datang...
terharu, gembira, ntah macam-macam la...
nak2 plak bile pikir pertama kali aku menatap wajah Damya Aleesya..
waktu tu..aku dalam keadaan lemah..terpaksa kuatkan semangat..
dan nasib aku tak jahit..(yela sebab bayi aku kecik)..lepas je bersalinkan Aleesya..
nurse terus anta aku ke wad..tuk aku bersih kan diri...
dah selesai bersihkan diri aku sendiri dalam kul 11.00 mlm..aku kuatkan diri tuk tatap
wajah aleesya buat pertama kali..
dalam pikiran aku waktu tu hanya terpikir keadaan anak aku waktu tu...
cian sangat...kurus je. tapak kaki sebesar ibu jari aku je...
jari2 die besar lidi je..nampak tulang rusuk dia...
mulanya ader perasaan sedih campur kesian...
sepanjang aku berpantang, aku ader la down skit..(kemurungan)..
seminggu selepas Aleesya lahir...aku betul2 hanya pikirkan keadaan aleesya je...
sampai aku menjadi seorang yang sangat pendiam...
hanya termenung...dan bile terkenangkan nasib aleesya..aku menangis...
tapi bile aku berdepan ngan aleesya..perasaan aku bertukar menjadi gembira..
kadang tak tahan menahan rindu nak peluk aleesya...
sampai sekarang aku masih lagi tak dapat nak peluk dan cium aleesya...
cume pegang dan urut badan dan tangan je...
tapi bile keadaan aleesya cam tu..aku kena tunjukkan semangat yang sangat kuat...
sentiasa memberi harapan tuk aleesya..supaya dapat kuatkan semangat dia...
bercakap, berzikir, bercerita keadaan semasa sentiasa aku luahkan bila aku bersama
ngan aleesya...
atleast dia tau ader orang yang sentiasa bersama ngan die...

pekembangan, pembesaran tubuh badan aleesya...semua nye aku lihat depan mata...
nak2 plak bile alarm monitor aleesya berbunyi..
yela kite kena tau..yang bayi pramatang ni..ader masalah die...
ader part bile peparu di penat tuk pam..dia akan berhenti sendiri...
tu yang akan membuatkan aleesya tak sedarkan diri akibat berhenti bernafas..
tapi dengan adernye peralatan yang canggih...masalah tu dapat diatasi...

keajaiban YANG MAHA ESA...semua benda berlaku depan mata aku...
sewaktu aku melawat aleesya..banyak lagi bayi yang bermasalah...
semuanye kecik2..cucuk sana..cucuk sini...
cam aleesya pun...bile tak cukup darah...doc akan mintak aku datang hospital tuk amik darah
aku...pastu selepas dianalisis...akan dimasukkan pada aleesya...
kekdang tu cian sangat...lebam2 tangan dan kaki die..doc cucuk...
sampaikan die tau kite tengah melawat die...
die tunjuk tangan atau kaki die yang kena cucuk tu kat ayah ngan ibu die...
semua ni memberi kesedaran kepada aku...
betapa besar nya KEBESARANNYA...

bayi2 kat situ tau..waktu ader rakan2 nya pergi meninggalkan mereka tuk selamanya...
sewaktu aku masuk bilik tu nak melawat aleesya...sunyi...sepi...tak satu pun bunyi bayi
menangis...
aku masuk terasa perasaan sayu je...
semua nie mengajar aku...

disini juga aku memohon..
sempena bulan yang mulia ini...sama-sama la kite memohon..
agar aleesya dan rakan2 nya selamat dan sihat...
semoga ALLAH S.W.T memberi pelindungan kepada anak ini...

Isnin, 24 Ogos 2009

Perkembangan Damya Aleesya

Salam...

Sebenarnye aku dah lama dah catat kan perkembangan Damya Aleesya..
dalam diari aku la..
bermula Damya Aleesya lahir sampai la skang...

22/06/2009
Berat : 685 g

29/06/2009
Berat : 595 g

06/07/2009
Berat : 670 g

10/07/2009
Berat : 695 g

14/07/2009
Berat : 750 g

22/07/2009 (Damya Aleesya dah berusia Sebulan)
Berat : 763 g

25/07/2009
Berat : 725 g

27/07/2009
Berat : 745 g

28/07/2009
Berat : 735 g

31/07/2009
Berat : 740 g
Susu : 12ml

1/08/2009
Berat : 720 g
Susu : 12ml

2/08/2009
Berat : 740 g
Susu : 12ml

4/08/2009
Berat : 750 g
Susu : 13ml

6/08/2009
Berat : 755 g
Susu : 13ml

7/08/2009
Berat : 760 g
Susu : 13ml

8/08/2009
Berat : 785 g
Susu : 13ml

11/08/2009
Berat : 805 g
Susu : 13ml

12/08/2009
Berat : 825 g
Susu : 13ml

13/08/2009
Berat : 850 g
Susu : 13ml

15/08/2009
Berat : 910 g
Susu : 15ml

16/08/2009
Berat : 950 g
Susu : 15ml

17/08/2009
Berat : 1.01 kg
Susu : 17ml

18/08/2009
Berat : 1.04 kg
Susu : 18ml

19/08/2009
Berat : 1.06 kg
Susu : 18ml

20/08/2009
Berat : 1.00 kg
Susu : 18ml

21/08/2009
Berat : 975 g
Susu : 18ml

22/08/2009 (Damya Aleesya dah berusia 2bulan)
Berat : 1.03 kg
Susu : 18ml

23/08/2009
Berat : 1.08 kg
Susu : 18ml

Sebenarnye, Keadaan Damya Aleesya stabil..
cume kate doc, dorg hanya tunggu berat Damya Aleesya naik...
sehingga 1.8 kg..insyaallah...



Rabu, 27 Mei 2009

Berkenaan Hot chat Pegagi Bersama Fafau....

sebenarnye cite ni bukan tuk nak aib kan sesiapa...
juz nak kongsi pengalaman...
memandangkan pepagi ni aku dengar hot chat kat hot fm...
berkenaan "suami curang...isteri xmahu dimadukan"....

pengalaman ngeri seorang sahabat baik aku ni..atau aku perkenalkan A,
A dan couple die ni dah lama bercinta...dan dalam masa tuk proses ikatan yang sah...
tapi sepanjang pencouplelan dorang ni...banyak cabaran n dugaan...

every year dorang akan ader masalah...masalah die adalah orang ketiga...
kalu nak di ikutkan cite sahabat aku ni...die ni bukan la dikategorikan sebagai gadis cun...
tapi couple die bley la dikategorikan jejaka hensem...(hensem ker?)

nak dijadikan cite wujud la seekor beruk betina dalam perhubungan dorang ni....
walaupun beruk-beruk betina ni tau yang sahabat baik aku ni ngan couple die adalah pasangan couple yang paling romantika...dan ada kalanya beruk-beruk betina ni merupakan kawan baik kepada couple ni...aleh-aleh beruk-beruk betina ni yang cube merosakkan hubungan ni..hubungan kasih sayang dorang ni bukan sekampung je yang tau kisah percintaan dorang ni...dah satu dunia merasa kebanggaan perhubungan dorang ni....(alah...biasa la..lautan api sanggup ku renangi)..

aku bukan la nak salahkan beruk-beruk betina ni...biasa la kalu dah dikategori jejaka hensem semalaya...mane leh tahan ngan godaan si beruk-beruk ni...(masakan bertepuk sebelah tangan...takkan berbunyi....)

jadi terjadi la konflik cinta agung dorang ni...maka salah menyalah antara satu sama lain terjadi...
makan hati ofcourse la orang pompuan yang makan hati...jejaka hensem semalaya ni pun nak cube gak persenaliti die..nak cube la gak tuk mengalas sifat bertanggungjawab serta adil dalam diri...mana la tau kot bile dah kawen nnt die leh wat cam tu gak...try, test la ....kononnnnn...

tibe la satu beruk betina yang tak kenal erti jemu...fushhhh..puas gak aku memujuk sahabat baik aku ni tuk tinggalkan je perhubungan ni...tapi sampai la satu ketika bile si A mula sedar akan keadaan yang sebenar...walaupun perit tuk die harungi..walaupun perit tuk die melupakan semua kenangan bersama jejaka hensem semalaya (kononnnnn)...walaupun terpaksa diejek pompuan gatal...pompuan tak tau malu...pompuan gedik...pempuan tak kenang budi...walaupun hilang beberapa sahabat yang baik...yang dulu penah menjadi pendengar masalah...lari lintang pukang tinggal si A...siap si A ni dicaci..dan ader beberapa manusia yang penah mengenali si A memandang keji pada si A...jadi si A mengurungkan diri di satu tempat yang terpencil tuk mencari semula diri yang telah lama hilang...dan akhirnye die telah pun berjaya berada dalam keadaan yang sangat bahagia ketika ini...

skang si A penah mengadu kat aku yang die dah tak der ramai kawan...bagi aku bialah tak de ramai kawan...biar je kite hidup sebatang kara..atlaest kite ader family yang sentiasa ader pabila kita susah senang....dan bialah jugak family kite tau masalah kite...kongsi masalah dengan family lagi bagus daripada sahabat yang kite iktiraf sahabat sejati...walaupun dia seorang sahabat sejati...ade masa dia akan tikam belakang kite...

jadi sekarang si A ni hanya berkawan dengan aku..si A dan aku telah pun di anggap sebagai adik beradik dikalangan family kami...tapi kadang aku cian gak ngan si A ni...sedih bile die keseorangan...

tapi bile terdengar hot chat kat hot fm pagi tadi..terase cam nak cite je pengalaman si A ni...biar semalaya tau kisah die..yela mase bercinta satu dunia tau...tapi bila dah tinggal keseorangan dibiar terkontang kanting...

sakit bile dengar cite cam gini...dah cian bile aku kenang kan yang pompuan...sebab si A tak penah wat salah pun ngan jejaka hensem semalaya...tapi bila aku terdengar kisah cam gini aku cube tuk bertenangkan diri...dan cube tuk lepas kan diri dari terdengar cite-cite cam ni..

p/s : aku bersyukur dengan ape yang aku ada...
aku rehda dengan ape yan terjadi...benda cam ni leh buat kite lagi kuat tuk mengharungi dunia..dan mengatasi beruk-beruk ni...

attn : tuk si A...
jangan kau cube nak patah balik pada si jejaka hensem semalaya (kononn)...nyampah aku...
bile kau cube patah balik...kisah ni akan berulang tapi ngan beruk yang lain plak....




Jumaat, 22 Mei 2009

Syurga Cinta






Sinopsis

Irham, berusia lewat 20-an anak kepada Tan Sri Zakaria dan Pn. Sri Mahani telah membesar di luar negara sejak berumur 12 tahun lagi. Dia telah bersekolah dan berkerja di sana untuk beberapa tahun dan pulang ke Malaysia kerana perlu mengambil alih syarikat milik keluarganya. Kerana terlalu lama di luar negara, cara dan gaya hidupnya tidak ubah seperti orang barat.

Sekembalinya ke Malaysia, Irham telah bertemu dengan rakan-rakan lamanya ketika belajar di luar negara iaitu Zainal dan Alex yang sangat mengenali hati budi Irham. Irham sememangnya seorang lelaki yang handal memikat gadis yang diinginkannya. Alex dan Zainal sering kalah jika bertaruh. Bagi memastikan Irham kalah, mereka mencabar Irham memikat gadis bertudung kerana mereka tahu Irham tidak menyukai gadis sebegini.

Gadis tersebut adalah Syuhadah, seorang gadis moden namun masih mempertahankan nilai-nilai sebagai seorang Muslimah sejati. Dia merupakan anak yatim dan dijaga oleh datuknya sejak dari kecil. Walaupum hidup mewah namun dia tetap dididik dengan didikan agama yang cukup. Irham melakukan pelbagai cara untuk memikat Syuhadah yang secara kebetulan merupakan guru agama di sekolah adik angkatnya iaitu Ikmal.

Hubungan Irham dan Ikmal yang tidak begitu baik sebelum ini menjadi lebih baik apabila Irham memerlukan bantuan Ikmal dalam menjayakan 'misi'nya. Melihat 'ketulusan' Irham yang berpura-pura mendalami ajaran Islam, hati Syuhadah terbuka untuk menerima Irham sebagai kawan dan dalam tempoh berkawan dalam diam-diam wujudnya perasaan kasih dan sayang.

Irham pula sedikit sebanyak dibimbing oleh Syuhadah sehinggakan dalam tempoh sebulan tanpa dia sedari dia telah melaksanakan tanggungjawabnya sebagai seorang Muslim dan dia merasa selesa dan tanpa disedari dia telah menunaikan tanggunjawab sebagai orang Islam seperti mendirikan solat.

Namun tempoh sebulan telah pun tamat dan Irham perlu berjumpa dengan Zainal dan Alex bagi menunaikan janjinya dengan membawa Syuhadah. Di depan Zainal dan Alex, Irham telah berterus-terang kepada Syuhadah bahawa dia cuma "suka-suka" dan bukanya benar-benar jatuh cinta kepada Syuhadah. Syuhadah yang mendengar pengakuan itu benar-benar kecewa. Sudahlah dia susah untuk menerima cinta dari seorang lelaki kini lain pula jadinya. Syuhadah telah membawa diri pulang ke kampung. Irham menang pertaruhan tetapi dia gagal menafikan perasaannya yang sebenar terhadap Syuhadah.

Bagaimana Irham menangani perasaan tersebut? Berjayakah Irham memenangi hati Syuhadah yang begitu kecewa dengan apa yang telah berlaku??

yang lain tgk la sendiri...
nnt org tak mau tgk plak.....


p/s :

kpd sesiapa yang tgh mencari jodoh tu....
tak yah la tgk cite bohsia....
tgk cite ni...lagi baguih....
atleast dapat ciri-ciri wanita yg kita ingin kan...



Isnin, 18 Mei 2009

Pusing-pusing Putrajaya...

kat presint 5...
depan PICC........


ni plak kawasan yang selalu nye aku ngan nadzrul lepak...
tu pun teman die main helikopter kat sini...
mase ni ramai org men layang2 kat sini...
cam UFO tgh mendaratkan......


ni la hotel pullman...
hotel ni tak buka da tuk org awam...
kos die tak tau plak aku...


ni pusat akuatik...
semalam mase aku g ader acara jetsky..
tapi tak sempat tengok la...


sebenarnye aku dari minggu leps lagi duk sorg2...
sebab nadzrul outstation ke melaka..
ader hari belia kebangsaan...
jadi nasib la adik die teman aku kat umah..
sabtu, kami g tgk wayang kat alamanda...
cite power kids...best giler cite die..
walaupun tajuk tak gempak maner..
actualy aku dah tgk cite ni dah 2 kali...
2 2kali aku tak rase cite ni bosan...
walaupun cite ni cite action..
tapi sebenarnye die kelakar giler...
ala2 cite cam cite jackie chan la..
tapi versi budak2...
cite ni cite siam...
pengarah cite ni penah wat cite ongbak ngan ape ntah satu lagi...
pastu malam kami isi masa terluang kami dengan konsert AF7...
walaupun AF kali ni semua dah boleh kami jangkakan...
kami tetap tgk...dan jadi pengkritik yang tak profesional kat umah...

hari ahad plak, petang tu bosan yang amat......
aku pun bercadang pusing-pusing kat area putrajaya je...
saje je jln2 makan angin...
rupe2 ramai lagi org putrajaya lepak kat taman2 yang disediakan...

lokasi lepak: kat presint 5 (area PICC)
lepak2 tgk org dating....
ngumpat2...
dah bosan aku g la jln2 kat area hotel pullman...
design bangunan hotel ni bapak gempak...
ala2 pouto malai...
cantik sangat...

tapi lokasi putrajaya ni..
dah ramai aku tgk fotografer dtg....
dan aku rase setiap hari mesti ader org pakai baju pengantin datang...
tangkap gambar dorang kat sini..wat kenangan...
memang aku pun dulu terasa nak wat putrajaya ni sebagai lokasi pengambaran aku...
tapi masa ngan kos yang tak mengizinkan...
huhuhu...

Jumaat, 15 Mei 2009

ARGHHHH.....bosannye...


selalunye hari jumaat cam ni...
aku selalu balik umah..
tido kat umah. lagi best....
skang nie aku nak balik pun..
transport tak der...
bosan la duk opis ni..
nak plak tgu smpai kul 2.45...
tido kat meja nie..nnt sakit tengkuk...
tapi aku dah makan da..
bawak bekal dari umah..
semalam aku masak kurma ayam..
fisrt time aku masak...
nasib sedap...
k, la nak tito jap....




Khamis, 14 Mei 2009

Ramai Orang tegur perut aku ni kecik...

semalam aku g dinner kat the legend...
ikut nadrul die ada jemputan dinner kat situ..
jadi aku pun ikut je la...

pastu semua pegawai nadzrul tegur..
mr x :"eeehhh..bape bulan?
aku :5 bulan dah...
mr x: "perut kecik..tak nampak 5 bulan pun...

ader org cam kalu perut kecik ni baby gurl..
ader yang cakap baby boy...
ntah la...

ala biarla rahsia...
hehehe..
yela lagipun mase g scan hari tu..
baby ni lasak sangat...duk pusing-pusing...

ni pun duk gerak-gerak dalam perut aku...

semalam mase makan dinner tu..
aku amik la udang..
makan je..dia gerak...
bile time makan je..bb ni gerak2..
tapi kalau aku terlambat makan pun cam tu la jugak...



Buat-buat sibuk....

keadaan meja aku yang tengah serabut...
dah la meja sempit...


Hari banyak plak data aku sampai...
penuh meja aku..ngan data dorang..
yela aku mintak 2 tahun je..
tapi 6 company yang bagi...
jadi aku da settle kan keje aku..
key in data...
aku kan tak suke wat keje tanguh ni..

tapi kalu dah aku wat semua..
lepas ni aku tak de la plak..
hehehe...

biar la..
skop keje aku kan cam angin...
sekejap dia ribut...
sekejap dia sepoi-sepoi bahasa je..
sekejap tu langsung tak de angin...



muke aku yang tembam...

Rabu, 13 Mei 2009

HADIAH...


hadiah ni aku saje je bagi...
ntahhhh... tetibe je rase nak bagi hadiah..
alah bukan ape pun...
tengok la pembalut dia pun ketas A4 je kalor pink...
sebab nye aku malas nak turun g beli pembalut die..
terima la hadiah yang tak seberapa ni, sayang.....

Selasa, 12 Mei 2009

gambar presentation kmk


khusyuk la kununnn.....

kumpulan perintis

aku di sebalik tabir je...

sesi soaljawab ngan panel....

abaikan perut aku tu...mase nie da 3bulan....

Isnin, 11 Mei 2009

perkembangan baby dalam perut aku....

Perkembangan bayi anda pada bulan kehamilan 13-28 minggu (trimester ke dua)


Minggu ke 13:
Panjang bayi sekitar 7,5 cm dengan trakea, paru-paru, perut,hati, pancreas, dan usus berkembang ke fungsi terakhir. Pita suara mulai terbentuk, dan tunas gigi muncul dengan 20 gigi bayi. Pada minggu ini jari tangan, telapak kaki, mulai terlihat.


Minggu ke 1 4:
Pada minggu ini organ seks bayi sudah dapat dibedakan antara laki dan perempuan. Denyut jantung bayi berdetak kuat (detak jantung hampir 2X lebih cepat dari anda) dan anda dapat mendengarkannya di dokter anda. Sudah memberi respon terhadap dunia diluar rahim ibu, bayi mungkin akan bergerak bila anda mengusap perut anda, tapi anda mungkin masih belum dapat merasakannya.


Minggu ke 15:
Bayi anda sudah mulai dapat mendengarkan anda, mendengarkan denyut jantung anda, suara perut anda, juga suara anda.
Sekarang bayi anda sudah mulai mempunyai rambut di kepalanya, juga bulu mata dan alis.
Ukurannya sekarang 114 gram dengan panjang sekitar 15cm.


Minggu ke 16:
Jika anda melakukan USG saat ini mungkin anda dapat mengetahui jenis kelamin. Otot bayi sudah berkembang dan menjadi kuat. Gerakannya semakin aktif. Mulai mengisap ibu jarinya, menguap, merenggangkan tubuhnya, sudah menelan-kencing dan cengukan.
Pada minggu ini jika sinar terang diletakkan diperut anda bayi akan mengerakkan tangan – matanya.


Minggu ke 17:
Masih banyak ruang dalam rahim anda bayi akan bergerak merasakan sekitarnya. Kulit bayi anda berkembang dan transparan. Terlihat merah sebab pembluh darah masih terlihat jelas.


Minggu ke 18:
Sekarang bayi sudah dapat mendengarkan suara dari luar tubuh anda, bayi akan bergerak atau melompat ketika mendengarkan suara keras.
Otot bayi sudah dapat berkontraksi dan relaks, bayi sudah dapat menendang atau meninju. Bergerak sangat aktif , dalam minggu ini mungkin anda sudah dapat merasakan gerakan putarannya untuk pertama kali.


Minggu ke 19:
Sekarang panjang bayi anda sekitar 23 cm. Jika anda belum juga merasakan bayi anda, mungkin anda akan mulai mersakan gerakkanya minggu ini.


Minggu ke 20:
Otot bayi anda semakin kuat tiap minggu. Jika anda masih belum dapat meraakan gerakkanya, anda pasti akan merasakan gerakkanya sekarang. Anda mungkin salah mengartikan gerakkanya pertama kali sebagai angin, karena terasa seperti letupan gelembung-gelumbung didalam.
Bayi anda bergerak sekitar 200 kali sehari , tapi anda hanya akan merasakan sedikit dari semua gerakan ini.


Minggu ke 21:
Panjang sekitar 28 cm. Anda akan merasakan lebih banyak gerakan bayi anda sekarang karena bayi makin aktif.(...memang waktu sekarang nie pun aku kekadang terkejut bile die tgh menendang....)


Minggu ke 22:
Bayi anda sadar akan lingkungannya dan bayi akan merasa tenang ketika mendengarkan suara dan sentuhan anda diperut. Tubuh bayi mulai memproduksi sel darah putih. Ini penting untuk bayi dalam melawan penyakit dan infeksi.


Minggu ke 23:
Panjangnya sekitar 23 cm. Sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhya . Saat ini bayi terlihat sama seperti akan lahir nanti tapi lebih kecil dan kurus saat ini.
Anda dapat mendengarkan detak jantung bayi anda dengan stestoskop.(letakkan stestoskop langsung diperut anda). Pertumbuhan otak sangat cepat.


Minggu ke 24:
Pendengaran bayi sudah terbentuk sempurna. Bayi akan bergerak dengan suara musik dari luar. Bayi membentuk pola kapan saat tidur dan kapan saat bangun, anda akan merasakan dengan suatu saat bayi bergerak terus, dan saat lain tidak.


Minggu ke 25:
Bayi mulai berlatih bernafas dengan menghirup dan menhembuskan cairan amnion, yang mana kadang membuat bayi cegukan—dan anda akan dapat merasakannya juga.


Minggu ke 26:
Bayi sudah mempunyai lemak dibawah kulit, yang akan membantu mengontrol suhu tubuhnya pada saat lahir. Wajah dan tubuhnya secara umum akan terlihat bayi saat lahir. Panjang sekitar 28-32 cm dengan berat sekitar 680 gram.


Minggu ke 27:
Matanya sudah terbuka dan melihat sekelilingnya untuk pertama kalinya. Bayi terlihat seperti bernafas tetapi sebenarnya bayi mengambil air bukan udara. Ini merupakan latihan yang baik untuk paru-parunya.


Minggu ke 28:
Pada bayi laki testis akan turun ke kantung skrotum.
Jaringan otak berkembang. Sekarang bayi anda dapat bermimpi.

Rabu, 6 Mei 2009

dunia ni tak besar mane pun....

sebenarnye aku nak citekan..
penemuan bekas pelajar semencho...
kat jabatan perangkaan, wisma minlon
baru seminggu nie aku bekerja sebumbung ngan x student semencho...
dia baru je keje sambilan kat sini....
fadhlina...
memang la aku tak rapat ngan die...
tapi ntah cam ne pagi tadi aku terserempak ngan die kat toilet...

die baru je nak masuk toilet....
dan aku dah selesai menunaikan hajat...
disitu la kami terserempak....

aku : ehh..budak sek.sg choh ye?(blurrrrrr)
fadhlina : ehhh...cam kenal...sape yek?(tengah pikir)
aku masih lagi tak ingat name die...
fadlina: eh...ijan kan?
aku : ahh..(masih lagi tak ingat name die)....keje kat sini ker?
fadhlina : ahh...sambilan..dulu praktikal kat perodua...
aku : oooo...
fadhlina : dah gemuk dah skang....
aku : ye la dah 5 bulan...kat sini duk kat ner?
fadhlina : ooo...umah kak...kat serdang...ijan?
aku : ooo...presint 11...cam ner leh dapat keja kat sini?
fadhlina : kakak ader keja kat sini...
aku : oooo...k, la
(masih lagi tak ingat name dia...tu pengetahuan korang aku ni..susah sikit nak ingat name org..tapi rupe takkan aku lupe..cume aku takut je nak tegur...)

aku pun balik tempat duduk aku..
dalam keadaan terhinjut2...
actualy kaki aku ni crem...
kena malam semalam...
sakit gile...balik tempat duduk aku, terus aku online frenster...
cari budak tadi...nak tau name....

dapat jugakkk...
tu la aku dapat tau name dia fadhlina...
aku tau budak ni kelas 5A...
satu kelas ngan shai...tu je yang aku ingat...

Rabu, 29 April 2009

Percintaan ibarat kita berada di jalan raya

>Percintaan sebenarnya boleh diibaratkan seperti kita berada di jalan raya. sepenjang perjalanan kami pasti akan melihat tanda lalu lintas yang memberi peringatan untuk kamu lebih berhati-hati supaya dapat mengelakkan kemalangan.. begitu jugalah percintaan kamu.. oleh itu, patuhi peraturan berikut:-

DILARANG U-TURN
Sekiranya sudah putus sebaliknya jangan berpatah balik. buat sakit hati sehaja. yakinlah kamu akan dapat bertemu dengan pengganti yang lebih baik darinya.

JALAN DUA HALA
Komunikasi dalam bercinta harus ada dua arah. jangan hanya dimonopoli oleh satu pihak bersuara maka satu pihak lagi cubalah untuk jadi pendengar yang setia. begitulah berlaku sebaliknya

SEDANG DALAM PEMBINAAN
Hubungan kamu dan dia baru sahaja hendak dibaik pulih, dengan proses persefahaman semula. laluilah jalan ini terus tetapi secara perlahan-lahan. jangan terlalu memaksa dan terdesak. jangan ungkit lagi masalah lama dan mulakan pengalaman baru

PEJALAN KAKI
Biarkan si dia beralu dan jangan terlalu mengharap padanya. Mungkin dia belum lagi ada rasa untuk bercinta. banyak lagi jalan lain yang boleh ikuti

JALAN BENGKANG BENGKOK
Perjalanan hubungan kamu dan dia masih jauh lagi dan penuh berliku. jangan mudah tidak tepati janji

JALAN SEMPIT
ini harus berhati-hati, kamu dan dia semakin melalui jalan sempit. Andainya tidak bertolak andur pasti akan menghadapi bencana. Oleh itu sekiranya kamu sedar akan masalah ini cubalah bersikap mengalah dan tidak hanya mementingkan ego sendiri

AWAS! JALAN BERBUKIT
Hati-hati! hubungan kamu sedang berhadapan dengan masalah. jangan terlalu cepat membuat keputusan yang merugikan kamu. Fikirk sebaik-baiknya, cuba harungi dahulu barulah kamu fikir jalan lain

JARAKKAN KENDERAAN
Biarpun kamu berdua sudah 'declare' sebagai kekasih namun kamu patut beri ruang pada si dia untuk hal-hal peribadi. Janganlah terlalu mengongkong dan setiap masa untuk bersama. Namun jangan pula terlalu jarak sehinggakan memberi ruang padanya berkenalan dengan orang lain. itu lebih bahaya!!!

Rabu, 22 April 2009

hati-hati di jalan raya....

hari ni masuk opis je aku dgr berita yang mengejutkan...
sebab aku tgk makcik kat opis aku ni merah mata ngan hidung die...nangis...
aikkk..apehal plak ni?

rupanye ader kes budak darjah 6 meninggal dunia...xcident..
cite die cam nie...
budak tu nak lintas jalan...ader latihan bole sepak...kejadian ni berlaku kat kawasan umah aku la...dekat terowong (satu-satunye terowong yang ader kat putrajaya ni)....mase nak lintas tu..si arwah ni ngan kawan die la..sesama nak lintas jalan...
tibe dah sampai tgh jalan..si arwah nie leh patah balik...
datang la si driver cine nie...terus hentam dia...tak sempat brek...
si arwah terus melambung kat bonet depan keta cine tu..sampai pecah cermin depan...

nasib la si cine yang langgar tu tak lari..
die terus bawak si arwah ni...ke hospital putrajaya...
dalam kul 3.00 petang semalam la...

tapi si arwah menghembuskan nafas terakhir kira-kira jam 6.00 petang..
sempat la makcik2 g tgk...
kecian sangat...
si arwah cedera teruk..ape yang aku dgr patah kaki ngan tangan die...

si arwah ni merupakan anak sulung pada makcik ni..
makcik yang lain pei pun kesian tgk keluarga die...
yang mak si arwah..bengkak2 mata menangis...
yang bapaknye plak...masih dalam keadaan terkejut lagi..sebab bapak die maybe tak sempat jumpa arwah...

tapi driver cite ni..dgr kate kena tahan reman...
nasib la die mengaku..kalu die larikan diri cam ner...

jadi tuk nasihat adik2 ataupun korang2 yang bace cite ni...(termasuk aku la jugak..kekadang aku pun camtu gak)
hati-hati la bile nak lintas jalan nie..
atau hati-hati la drive kete..
sebab malang ni tak berbau..
ajal maut semua di tangan DIA..

Rabu, 15 April 2009

kita ibarat pinggan....

Andaikan 3 individu berbeza meminjam sebiji pinggan daripada Kita..
Selang beberapa tempoh masa, individu pertama memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan bersih cantik tanpa sebarang kecacatan..
Lalu Kita pun terus meletakkannya di atas rak pinggan mangkuk seperti keadaan asalnya..

Individu kedua pula memulangkan pinggan tersebut dlm keadaannya yang masih kotor; tidak berbasuh..
Pinggan tersebut akan Kita basuh sehingga bersih, kemudian barulah ianya diletakkan di tempat yg sepatutnya..

Individu ketiga pula memulangkan pinggan tersebut dalam keadaan pecah bersepai.. Tidak boleh dibezakan lagi bentuknya antara pinggan mahupun serpihan kaca..
Tiada nilainya lagi..
Kita tiada pilihan lain selain menghumbankannya ke dlm tong sampah yg hina..

Begitulah jua halnya dgn Allah Taala..
Jika Kita kembali kepadaNya dalam keadaan bersih, elok, tanpa kekotoran dosa, maka Allah akan terus meletakkan Kita di tempat yang baik Dan tempat yg selayaknya bagi Kita..
Iaitu syurga..

Namun jika Kita kembali ke hadratNya dlm keadaan kotor dgn dosa, Allah akan 'basuh' Kita sebersih-bersihnya di dlm api neraka sebelum memasukkan Kita ke dlm syurga..

Tetapi jika Kita kembali kepadaNya dlm keadaan yg rosak imannya, sehingga tidak dpt dibezakan antara iman dengan kufur, maka Allah tidak akan teragak2 utk menghumbankan Kita ke dlm neraka jahannam yang hina buat selama-lamanya, ibarat pinggan yg pecah; tiada nilai lagi..

Semoga bermanfaat.. .

aku bosan......

aku da mula bosan ke kat opis ni...

memang aku tak minat cara kerja kat sini...
ye la kalu dah jabatan perangkaan tu...
dah tentu-tentu melibatkan banci...
tapi aku ni banci yang melibatkan syarikat kecik2...

laundry, broadcasting, sanitary, gambling ngan recreation...
bile time minta data...
wat surat..pastu pos..
tunggu company2 kecik2 reply balik surat kite..
dia akan fill form yang kite atachkan bersama surat tu...
kalu ader company yang degil nak mampus nie..
tu yang tunggu sampai bertanduk pun..
belum tentu dorg nak isi..
kecuali kite ambus je company dorg..
baru la 'ketaq' lutut..
ala kite bukan minta ape pun..
cume laporan tahunan dorang je..
kalu malas nak fill form tu..
hantar je la buku tahunan korg...
tu punn nak bagi tau...

nak tunggu borang tu korang pos balik..
aku dah bosan dah menunggu..
dah macam2 laman web dah aku masuk...
sampaikan emel aku kosong je...
sebab selalu update...
download lagu tu jgn ckp la...
penah sampai pc aku ni kena jangkitan virus...

ni dah rase cam ngantuk plak...
kalu kat opis lama...(jabatan penerbangan Awam)
ader je keje aku nak wat..kat sane leh kate semua org ader keje..
ni kat sini aku nak tolong org pun cam malas je..
sebab dorg pun tak der keje...
dorg lagi la..siap bace novel lagi..
memang la keje kiteorg nie ikut musim...

kat bawah opis kiteorg ni..
ader kedai macy..
ala kedai menjual alat kelengkapan umah..
bile time sale, kami la yang g dulu..
tapi leh tahan la harge die..

kalu barang dapur tu penah la aku beli..
tu pun aku rase mahal gile..

besok mama, abah ngan adik2 datang..
sebabnye abah ader keje kat sini..
tapi yang sebenarnye..dorang nak g amik k.chik..
die dah abis belajar kat kolej matrik melaka...
jadi kena bawak balik...sementara nak tunggu panggilan university...
k.chik belajar sains hayat..bley lah kalu besok nak bedah atau nak rawatan kami adik
beradik ader orang yang dipercayai...

skang ni nak dekat kul 4.30 ptg..
lagi setengah jam je lagi aku nak balik...
bile time balik..aku tak tunggu walaupun seminit..
tepat kul 5 je aku terus punch..
ye la kalu kat opis lama..aku amik waktu kul 7.30-4.30..
ni sebab opis ngan umah aku jauh...nak kena redah jalan yang banyak kete...
jadi aku kena la amik time 8.00-5.00..
tapi kalu opis ni pindah balik putrajaya...aku memang amik time 7.30 tu...

sebab kalu balik awal ni aku leh buat banyak keje..
malam leh tido awal..
penat tau..bile keadaan aku cam ni...
tibe time kena basuh baju bebanyak..(yela, nadzrul kan selalu tak de kat umah..bile
sekali die blik..mesti banyak baju kotor)
penat tak terkata..

baru perut kecik nie baru...
tapi org semua dah kate perut aku besar...
mane tak besarnye..bile doc suh aku makan vitamin yang die bagi tu...
sampai habis aku telan..
tapi bile dah kena tegur ngan budak2 opis nie..
jgn abis kan ubat..nnt baby besar..aku pun kurangkan pengambilan..
minggu depan 23/4/2009..time aku kena wat medical check up peyot...
kat mane lagi..kalu bukan klinik kesihatan putrajaya...
mulanye aku tak suke wat kat situ...
ramai org...aku dah tak suke nak tunggu lelama ni..
lagi pun duk lelama sakit pinggang la...

takut nak cek...sebab takut berat badan naik melampau..
atau pun turun..sebab nurse kat situ marah kite..
kalu turun naik berat badan melampau...

skang nie jenuh nadzrul paksa aku minum susu...
yela, aku nie bab susu ni yang malas pikir ni...
tapi kalu milo..tak yah ckp....
kalu holick..terima kasih bebanyak..

sampaikan aku nak minta pil kalsium kat doc...
tapi semenjak 2 menjak ni..bile dah kena paksa baru leh minum...
lagipun pikir baby je...
sian die..nnt tak de kalsium plak...

k, la..byk plak aku merepek ni..
bile dah tak der keje tu cam ni la jadinye..
da...

Sabtu, 11 April 2009

Nak tgk wayang cite shinjuku in insident

Kul 7 kang aku nk g tgk wayang ngan che yam..hehe abg xde..g labuan. Jd aku g merogeng ngan peyot aku..da

Rabu, 8 April 2009

KENAPA?

kenapa..
bila orang lain puji kita..
kita rasa istimewa sgt pujian tu.

tapi kenapa bila orang yang selalu dengan kita puji kita..
kita akan rasa benda tu dah biasa je..

kenapa..
mula-mula perkenalan..
kita akan care sangat n pandai amik hati pasal orang tu..
tapi bila dah dapat..
kenapa tak pandai amik hati orang tu n care pun jarang2.


kenapa..
sebelum couple nak sgt kat orang tu..
tapi kenapa bila dah couple..
nak tinggalkan orang tu pulak..

kenapa..
dulu kata tak boleh hidup tanpa orang tu..
sekarang lagi macam nak jauhkan.. kenapa ea??

kenapa..
dulu mula2 couple sanggup berkorban masa,tenaga dan macam2..
tapi bila dah couple.

sendiri mau ingat.


kenapa..
benda yang dah dapat n depan mata x reti nak hargai..
bila dah tiada dan mati..
baru meraung menagih simpati..
kenapa ea??????!!!! !

Selasa, 7 April 2009

dah tak tau dah nak cite ape...


sabtu mgu lps..nadzrul still x de kat umah..
besa la die..sibukkeje je..
hujung mgu ni..die tak de lagi..g labuan plak..
aku dah mula rase bosan duk umah..
tapi kalu dapat tito bapak best..
tapi sabtu lps aku ngan maryam..kira sepupu nadzrul la...
ajak aku tgk wayang..jadi aku pun sugest la cite..telantime..
tapi nak telentang aku tgk cite tu..sebab ending cite tu tak best..
sedey memang la sedey...
nak-nak plak time aku cam nie..senang sangat nak nangis...
'ceyeng'....

tapi bile cite yasmin ahmad ni..aku suke..sebab bahasa die bahasa rojak..
nak-nak aku yang tak expert BI ni..atleast bile tgk cite ni..aku tak la tgk subtitle die...
dgr pun aku dah paham...tapi bahasa dorang tu kotor la sikit...

lepas nie nak tgk cite fast 2 furious (4) plak..
nak tgk cite jgn tegur..
tapi cite tu dah bagi amaran tuk ibu ngandung...tak di galakan tgk...
ader lagi cite syurga cinta..awal ashari hero...
cm nak tgk je...
tapi tak ingat kua bile...

aku kalu cite cintun ni..suke la tgk...
sbb cite tu kekadang ader cam history aku...

Jumaat, 27 Mac 2009

Check Peyot tuk Kali ke-2 dalam seminggu...

semalam aku g check up ngan mama..cian mama kena tunggu lama..bapak la ramai orang chek peyot gak..dah la kena cucuk 2 kali..sakit ooo.. sampai la aku kena jumpa doctor..sebab hari tu tak de doctor..jadi semalam doctor ader..n wat scan sekali..mase first benda scan atas peyot aku..baby tgh gerak..susah doctor nak scan gambar..kali ke-2..baby menyorok...hehe..kali ke-3..berjaya gak doctor capture kedudukan dia...selesai check up kul 12.30..penat nye..cian mama..aku bawak mama g makan kat wisma tani..pastu kami pun gerak balik..sampai je umah rehat jap..pastu tetido..kul 2.30 aku gerak plak ke hq..ader penyampaian sijil n pengumuman pemenang kmk..group kami kalah..hehe..sebenarnye memang nak kalah pun..sebab dah malas nak wat keje kmk ni..ptg tu aku bawak mama jalan2..g warta bangi..saje je tgk baju..mama suh aku beli baju ngandung..seronok nye die..die teringin nak tgk aku pakai baju ngandung..beli la 2 pasang...hehhe..nnt ye..peyot tak memboncet dengan ketara lagi..tu pasal la rilek je pakai aku biase dulu...

Rabu, 25 Mac 2009

Pesta Belon Udara



Ni aku attach kan beberapa gmbr yang aku snap mase tgk belon udara...

hari sabtu hari tu, sebelum aku nak anta adik2 ngan mama balik pekan..aku singgah jap kat alamanda sebab mama nak beli tempeyek kacang..sedap..RM 16.00 je..dia jual dalam botol..dah lepas aku beli..tu tetiba terpandang poster pesta belon udara kat presint 2..jadi dengan perasaan teruja aku terus la ke sana..memang dah lama aku nak tgk belon udara ni..ramai giler orang..tapi panas..aku mengalah kan adik2 yang kecik..cam2 ader kat sane..selain daripada belon udara tu..ader permainan helikopter..cam nadzrul beli..bapak la mahal helikopter tu..tapi dah minat die nak main..tapi tuk pengetahuan korang helikopter tu..ader je kat umah..duk jadi hiasan umah dah...sebab die tak der masa nak main..huhu..dan bermacam2 jenis belon udara...lepas je puas tgk belon2 tu..aku pun terus bergerak balik pekan...sepanjang perjalanan aku bawak..fuhhh penat..sampai je kat sri jaya..aku dah ngantuk..adik2 aku yang kat belakang dah pun selamat..tinggal aku ngan mama je..mama plak duk tanye aku.."ejan, klu penat biar mama bawak.."tak pe la mama..kuat lagi"...bawak kete..tak la selaju alex yoong..setakat 120-130 je..sampai kat gambang ader plak kancil terbang langgar jambatan..mengerikan..aku tak berani nak tengok..sebab kejadian tu baru je terjadi mase aku lalu..maybe driver tu tersempit kat tempat duduk die..sebab depan kete remuk teruk..sampai je simpang masuk pekan..hujan lebat..aku bile hujan lebat ni fobia sikit..jadi aku kurang kan kelajuan aku...sampai umah je..ader plak jiran sebelah jemput makan..hehe..mula nye sesampai je aku kat umah..terus aku makan burger..mase singgah sekejap isi minyak kat gombak..kat situ kan ader burger king..jadi takkan la aku nak makan sambil memandu...dah la aku bawak mak mentua aku ngan adik2..punye la risau nadzrul...bile dia tau aku yang drive balik pekan..selesai je makan burger tu..aku punye la malas nak g umah jiran 2..sebab pikir dah kenyang..ditambah plak ngan mata yang ngantuk..tapi kesian kan mama, aku g la jugak..sampai je..terbau la plak nasi dagang. Amik pinggan pastu amik nasi sikit giler..sebab nye dah kenyang..tapi sekali suap..bapak sedap..cam nak tambah lagi..tapi malu..mama aku dah senyum2 dah..die pun dah paham..balik umah aku terus tertido..sampai kul 6.30..bangun terus mandi..tapi aku ngantuk lagi..tapi malam tu aku ngajar adik2 matematik...tgk af pun sekejap2 je...abis je ngajar math...aku terus tido...kul 3.00 pagi..tetibe je peyot aku memulas2..sakitnye..dah tu plak aku berebut toilet ngan k.teh..sebab nye..sebelum kitorang g umah jiran makan nasi dagang..kan aku cite kat atas tadi..aku makan buger..buger tu sebenar nye buger black pepper..sebenarnye petang itu, sebelum g umah jiran..mama dah pun mengalaminye..jadi time kami tgh malam..bapak la sakit nye..tapi aku skali je..kak teh je 2 kali masuk...huhu..lepas tu aku sambung tido..bangun pagi plak die wat hal balik..tapi nasib dah pagi..lepas mandi2..ader banyak agenda aku ngan mama..sabtu ngan ahad..ade je keje aku ngan mama..sampai la hari isnin..isnin tu aku g cek peyot ngan buka buku merah..sebenarnye aku dah ader buku biru..tapi kinik swasta nye..aku tak nak sbb tak lengkap..jadi aku g la kinik kesihatan..bile dah sampai kat kinik kerajaan ni plak..dah macam bola dah die buat kami..skejap kat sini, sekejap kat sane..fuhhh letih..tapi akhirnye aku berjaya buka buku merah tu..mase time amik darah..huhu aku ni penakut sebenarnye..aku gelabah gile..sampai kan darah tak nak kuar..sbb aku stress..hehe..nurse tu suh aku cool..pastu baru darah tu kua..sakit nye..first sebenarnye amik darah sebanyak tu..pastu ader la pemeriksaan lain..tekan perut aku..rase baby aku kat ner..peyot aku plak dah pun mula memboncet..hehe suke nye. pastu tu aku g ke bandar pekan balik sebab ader barang nak beli..n nak servis kete skali..semlam baru aku gerak balik KL..sebb hari ni aku ader presentation KMK..jadi semlm aku balik ngan abh ngan mama..time ni abah plak bawak kete..aku duk kat belakang tito ayam...pastu singgah sekejap kat rawang amik baju aku nak pakai g presentation kmk tu..pstu gerak g shah alam..g tgk abg tersayang kursus kat sane..sepanjang perjalanan dari pekan ke rawang, pasru ke shah alam..cian abah penat drive..sampai umah je kami terus tetido.

Jumaat, 20 Mac 2009

2nd trimester....

Your due date: Wed, September 23rd ,2009

Last menstrual period: Wed, December 17th ,2008
Ovulation date: Tue, December 30th ,2008
Conception date: Wed, December 31st ,2008
Implantation date: Thu, January 8th ,2009
Due date: Wed, September 23rd ,2009
Still to go:

187 days to go

Your pregnancy begins at conception. (Wed, December 31st ,2008) Your due date is 266 days (38 weeks) later. (Wed, September 23rd ,2009) We will use the more popular numbering, starting 14 days before your conception. According to this, you are already 2 weeks pregnant at the time of conception, making your total pregnancy last 40 weeks, or 280 days.

DateWeeks pregnantTrimesterProgress

1st trimester

Your first trimester is from
Wednesday, December 31st ,2008 to
Tuesday, March 17th ,2009.
December 31st ,20082 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 266 days to go.2 weeks pregnant
January 1st ,20092 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 265 days to go.
January 2nd ,20092 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 264 days to go.
January 3rd ,20092 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 263 days to go.
January 4th ,20092 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 262 days to go.
January 5th ,20092 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 261 days to go.
January 6th ,20092 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 260 days to go.
January 7th ,20093 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 259 days to go.3 weeks pregnant
January 8th ,20093 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 258 days to go.
January 9th ,20093 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 257 days to go.
January 10th ,20093 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 256 days to go.
January 11th ,20093 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 255 days to go.
January 12th ,20093 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 254 days to go.
January 13th ,20093 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 253 days to go.
January 14th ,20094 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 252 days to go.4 weeks pregnant
January 15th ,20094 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 251 days to go.
January 16th ,20094 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 250 days to go.
January 17th ,20094 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 249 days to go.
January 18th ,20094 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 248 days to go.
January 19th ,20094 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 247 days to go.
January 20th ,20094 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 246 days to go.
January 21st ,20095 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 245 days to go.5 weeks pregnant
January 22nd ,20095 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 244 days to go.
January 23rd ,20095 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 243 days to go.
January 24th ,20095 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 242 days to go.
January 25th ,20095 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 241 days to go.
January 26th ,20095 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 240 days to go.
January 27th ,20095 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 239 days to go.
January 28th ,20096 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 238 days to go.6 weeks pregnant
January 29th ,20096 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 237 days to go.
January 30th ,20096 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 236 days to go.
January 31st ,20096 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 235 days to go.
February 1st ,20096 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 234 days to go.
February 2nd ,20096 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 233 days to go.
February 3rd ,20096 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 232 days to go.
February 4th ,20097 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 231 days to go.7 weeks pregnant
February 5th ,20097 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 230 days to go.
February 6th ,20097 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 229 days to go.
February 7th ,20097 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 228 days to go.
February 8th ,20097 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 227 days to go.
February 9th ,20097 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 226 days to go.
February 10th ,20097 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 225 days to go.
February 11th ,20098 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 224 days to go.8 weeks pregnant
February 12th ,20098 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 223 days to go.
February 13th ,20098 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 222 days to go.
February 14th ,20098 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 221 days to go.
February 15th ,20098 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 220 days to go.
February 16th ,20098 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 219 days to go.
February 17th ,20098 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 218 days to go.
February 18th ,20099 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 217 days to go.9 weeks pregnant
February 19th ,20099 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 216 days to go.
February 20th ,20099 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 215 days to go.
February 21st ,20099 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 214 days to go.
February 22nd ,20099 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 213 days to go.
February 23rd ,20099 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 212 days to go.
February 24th ,20099 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 211 days to go.
February 25th ,200910 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 210 days to go.10 weeks pregnant
February 26th ,200910 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 209 days to go.
February 27th ,200910 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 208 days to go.
February 28th ,200910 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 207 days to go.
March 1st ,200910 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 206 days to go.
March 2nd ,200910 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 205 days to go.
March 3rd ,200910 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 204 days to go.
March 4th ,200911 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 203 days to go.11 weeks pregnant
March 5th ,200911 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 202 days to go.
March 6th ,200911 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 201 days to go.
March 7th ,200911 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 200 days to go.
March 8th ,200911 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 199 days to go.
March 9th ,200911 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 198 days to go.
March 10th ,200911 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 197 days to go.
March 11th ,200912 weeks & 0 days pregnant.1st trimester 196 days to go.12 weeks pregnant
March 12th ,200912 weeks & 1 days pregnant.1st trimester 195 days to go.
March 13th ,200912 weeks & 2 days pregnant.1st trimester 194 days to go.
March 14th ,200912 weeks & 3 days pregnant.1st trimester 193 days to go.
March 15th ,200912 weeks & 4 days pregnant.1st trimester 192 days to go.
March 16th ,200912 weeks & 5 days pregnant.1st trimester 191 days to go.
March 17th ,200912 weeks & 6 days pregnant.1st trimester 190 days to go.

2nd trimester

Your second trimester is from
Wednesday, March 18th ,2009 to
Tuesday, June 30th ,2009.
March 18th ,200913 weeks & 0 days pregnant.2nd trimester 189 days to go.13 weeks pregnant
March 19th ,200913 weeks & 1 days pregnant.2nd trimester 188 days to go.
March 20th ,200913 weeks & 2 days pregnant.2nd trimester 187 days to go.